Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma grip aşısı olan şahısların Covid-19’a karşı daha dirençli duruma geldiğini söylüyor.

Geçtiğimiz günlerde American Journal of Infection Control'da oldukça ilginç bulguların yer aldığı bir yazı yayımlandı. Makale, grip aşısının koronavirüse karşı koruyucu olabileceği olasılığını öne sürüyordu.

Michigan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 15 Temmuz 2020 tarihinden evvel Michigan'da Covid-19 testi yaptıran 27 bin 201 şahsın bilgilerini inceledi. Bu şahısların 12 bin 997’si daha evvel grip aşısı olmuştu.

Sonuçta grip aşısı olan şahıslardaki enfeksiyon oranının yüzde 4, aşılanmayanlardaki enfeksiyon oranının ise yüzde 4,9 bulunduğu anlaşıldı. Bir diğer söyleyişle grip aşısı olanların Covid-19'a yakalanma olasılığı diğerlerine kıyasla yüzde 24 daha düşüktü.

Araştırmada bir mühim sonuca daha varıldı: Grip aşısı olanların hastaneye yatış ve solunum cihazı gereksinimi, aşı olmayanlara göre daha düşüktü. Öte yandan aşı olan ve olmayanlar arasında ölüm seviyesi ya da yoğun bakım gereksinimi yönünden hiçbir fark bulunmadığı da neticeler arasında yer aldı.

SEBEBİ DOĞUŞTAN GELEN BAĞIŞIKLIK OLABİLİR

Araştırmacılar, grip aşısının ‘eğitimli bağışıklık’ adı verdiği bir süreç sebebiyle yeni koronavirüse karşı koruyucu tesirler sağlayabileceğini varsayıyor.

Bağışıklık sisteminin iki dalı var: Doğuştan gelen bağışıklık sistemi ve adaptif (edinilmiş) bağışıklık sistemi. Uzmanlar, doğuştan gelen bağışıklık sisteminin, bedenin ilk savunma hattı olduğunu ve belirli patojenler için bir hafızası olmadığını, bu yüzden vücuttaki her enfeksiyona karşı mücadele ettiğini söylüyor.

Öte yandan adaptif bağışıklık sistemi, belirli patojenleri tanımak amacıyla eğitilebilen sistem. Eğitimli bağışıklık, herhangi bir patojenden gelen uyarıcı moleküllerin, doğuştan gelen bağışıklık sistemini aslında ateşleyip harekete geçirebilmesi manasına geliyor.

Araştırmacılara göre, aşılama esnasında influenza patojeninin meydana çıkması, doğuştan gelen bağışıklık sistemini harekete geçirmek amacıyla yeterli olabiliyor. Bu da daha sonra Covid-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsüne karşı potansiyel bir enfeksiyonla mücadele edebileceği manasına geliyor.

Araştırmayı yürüten Marion Hofmann Bowman, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Grip aşısı olan hastaların aynı zamanda sosyal mesafe kurallarına uyan şahıslar olması da mümkün. Bununla birlikte, grip aşısının ilgili bağışıklık sistemi üstünde direkt olarak biyolojik bir tesirsinin olabileceği de makul” ifadesi kullanıldı.