Ekonomist Mustafa Aşkın, Haber7'ye yaptığı açıklamada, Fed'in faiz politikasını ve altın fiyatlarına yansımasını değerlendirdi. Fed'in piyasa beklentisinin tersine faiz indirimlerine 2024'ün 3. çeyreğinden önce başlamayacağına işaret etti. Aşkın, gelecek yıl da altında pozitif havanın devam edeceğini belirtti.

Fed'in mesajlarını piyasanın faiz indirimlerine erken başlayacağı yönünde okuduğuna dikkat çeken Aşkın, Fed'in en erken faiz indiriminin 2024'ün üçüncü çeyreğinde olabileceğini belirtti. "Birçok merkez bankası bin 600- bin 700 dolar seviyesinden ons altında pozisyon açmaya başladı. Diğer taraftan riskli varlıklardan çıkan fonlar yukarı yönlü pozisyon açmaya başladılar. Dolayısıyla ons altında bin 850 dolar bandını kırdı ve 2 bin dolara kadar yükseldi. Ons altın bir düzeltme yaptıktan sonra 2 bin bin 50 - 2 bin 150 dolara kadar yükselebilir. Gram altın ise 2 bin TL ve üzerini görebilir" diye konuştu. Altın yatırımcısına uyarılarda bulunan Aşkın, altında zaman zaman dalgalı bir seyir görüleceğini yatırımcının bu noktada dikkatli olması gerektiğini söyledi. Aşkın, "2024'ün ikinci yarısından itibaren Fed, faiz indirimlerine başlama kararı alırsa altın fiyatlarında yukarı yönlü trend devam eder" dedi.

Borsada 2024'te şirket bazlı hareketlerin öne çıkabileceği bir dönemin yaşanacağına işaret eden Aşkın, borsaya beklenen yabancı yatırımcının borsaya gelmesiyle genele yayılan bir trendin başlayabileceğini belirtti. Aşkın, "2024'te yabancı yatırımcı girişi olursa endeks bazlı yükseliş olur ve 9 bin puanın üzerini görürüz. Ancak yeterli düzeyde yabancı yatırımcı girişi olmazsa hisse bazlı yukarı yönlü hareketler olabilir" dedi. Borsanın 8 bin 100 puanın üzerine çıkmakta zorlandığını, bu seviyenin kırılması için para girişinin ve hacmin artması gerektiğini ifade eden Aşkın, para girişi ve hacmin artması halinde borsanın 8 bin 450 ve 8 bin 500 puana kadar yükselebileceğini söyledi. Aşkın, Borsada destek seviyelerinin ise 7 bin 400 ve 7 bin 700 puan olduğunu belirtti. Yatırımcının dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Aşkın, halka arzlara özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. "Sosyal medyada yer alan bilgilere göre hareket etmek yerine daha kurumsal yapılara ve piyasa alanında uzman lisanslı kişilerin söylemlerini dikkate almalılar" diye konuştu. 

 

 

 

KAYNAK: HABER7