Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan son açıklamada, "Yeni kısıtlamalar gelecek. Bunu yapmaya mecburuz." ifadelerine yer verildikten sonra vatandaşların gözü bugün gerçekleşecek olan Kabine Toplantısı'na çevrildi.

Bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da sunum yapacağı toplantının ardından yeni kısıtlama kararları açıklanabilir. Koronavirüs (covid-19) vaka ve ölüm sayılarında herhangi bir azalma görülmemesi sebebiyle, hafta içi kısıtlama ve hafta sonu tamamen yasak kararının alınmasına kesin gözü ile bakılıyor.

SEYAHAT VE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Bugünkü toplantıda Bakan Koca, salgının son iki haftadaki seyrine ve Çin aşısının gönüllüler üzerindeki ilerleyişine ilişkin sunum yaptıktan sonra yeni kararlar bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak. Toplantıda seyahat yasağıyla sokağa çıkma yasağı kararının çıkması ihtimali oldukça kuvvetli. Toplantıda kovid-19 ile mücadelenin yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da tedbirlerle ilgili bir sunum yapacak ve terörle mücadeleyle ilgili son durumu paylaşacak.

HAFTA İÇİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Kabine Toplantısı'nda yeni tedbirler masaya yatırılacak. Özellikle de vaka sayılarının çok yüksek olduğu görülen illerde, mevcut sokağa çıkma yasağının hafta içi günlerinde de uygulanması gündemde olacak. Bu kısıtlama tüm Türkiye'ye getirilebilir, ya da öncelikli olarak koronavirüs salgınının yoğun olduğu illerde de başlayabilir.

ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT YASAĞI

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınacak son dakika kararları arasında olması beklenen yeni tedbirlerden biri de şehirler arası yolculukla ilgili olacak. Buna göre, seyahat kısıtlaması gündemde olacak. Söz konusu kısıtlamanın ciddi anlamda masaya yatırılması öngörülüyor. Zira pek çok şehirde, nüfus oranına kıyasla koronavirüs vaka sayılarındaki artış oldukça yüksek bir konumda.

HES KODU GİBİ DİJİTAL ÖNLEMLER

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında işlek caddelere, sokaklara ve pazar yerlerine girişte kullanılan Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulamasının iş hanları, çarşı gibi daha geniş bölgelere ulaştırılması bekleniyor. Koronavirüsle dijital mücadele kapsamında her vatandaşın bireysel olarak kaydının tutulması, bulunmamaları gereken noktalarda bulunmamaları için yeni dijital tedbirler alınabilir.