Gözler, gelecek hafta art arda duyurulacak büyüme, ihracat ve enflasyon rakamlarında olacak. Gelecek haftadan itibaren veri gündemi daha da hareketlenecek.

Türkiye İstatistik Kurumu, 31 Mayıs Pazartesi günü bu senenin birinci çeyreğine dair büyüme rakamlarını açıklayacak. Ocak-mart dönemine dair gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) bilgileri saat 10.00'da açıklanacak.

Ekonomistler, GSYH'nin birinci çeyrekte yüzde 6,4 artmasını bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuya dair "Öncü bilgiler ilk çeyrekte de çok kuvvetli bir büyüme oranını tutturabileceğimize işaret ediyor." değerlendirmesi yapmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da büyüme cephesine bakıldığında senenin ilk çeyreğine dair finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve pazar oynaklıklarına karşın yüzde 6 seviyesinde bir büyümeye işaret ettiğini belirtmişti.

Türkiye ekonomisi geride bıraktığımız sene yeni tip koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine karşın yüzde 1,8, son çeyrekte de yüzde 5,9 büyümüştü.

 

İhracat ve enflasyon

Gelecek hafta gözlerin çevrileceği başka bilgiler ise enflasyon ve dışalım rakamları olacak.

Ticaret Bakanlığı doğrulusunda 2 Haziran Çarşamba günü mayıs ayına dair geçici dış ticaret bilgileri açıklanacak. Verilerin, Ticaret Bakanı Mehmet Muş doğrulusunda duyurulması bekleniyor. Nisanda dışalım, geride bıraktığımız senenin aynı ayına göre yüzde 109 artışla 18,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bütün zamanların en yüksek nisan ayı dışalım rakamı ve bütün senesinin ikinci en yüksek aylık dışalımı gerçekleştirilmişti.

TÜİK, 3 Haziran Perşembe mayıs ayına dair Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi bilgilerini açıklayacak. TÜFE nisanda senelik yüzde 17,14, aylık yüzde 1,68 artmıştı.