Vahdettin Köşkü’nde yapılan görüşme sonrasında henüz açıklama yapılmazken İtalya basınına göre göç konusunda iş birliğinin güçlendirilmesi konusu da ele alındı.

İtalya’nın G7 liderliğini üstlendiği 2024’te ilk yurt dışı gezisini Türkiye’ye yapan Başbakan Meloni ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de önemli yer tutması, İtalya-Türkiye arasındaki ticaret ve savunma alanındaki iş birliği ve anlaşmaların ele alınması bekleniyordu.

İtalyan kaynaklara dayanan haberlere göre Meloni ve Erdoğan’ın ‘göç alanındaki iş birliğini güçlendirme’ konusunu da görüştüğünü yazdı.

Diplomatik kaynaklar, mevcut iş birliği çalışmaları sayesinde İtalya-Türkiye koridorunda düzensiz göç akışının geçen yıl yüzde 56 azaldığını, bu alanda iş birliğinin daha da sıkılaştırılacağını söyledi. Bu bağlamda iki ülkenin dış işleri bakanlarının yakında Libya ile bir anlaşma yapmayı planladığı belirtildi.

La Repubblica gazetesinin internet sitesindeki haberde de görüşülen konular, ‘özellikle Libya'dan gelen göçmenlere yönelik göç iş birliğinin güçlendirilmesi, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatındaki engelin kaldırılmasında Ankara'nın oynadığı rol için teşekkür, Akdeniz'de güvenlik meselesi, Avrupa Birliği ve Afrika ile ilişkiler, özellikle savunma alanında olmak üzere ikili ticari ilişkiler’ şeklinde sayıldı.

La Repubblica, ‘Gazze'deki savaş ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali başta olmak üzere, İtalya'nın G7 başkanlığı ışığında önemli küresel meselelerin tartışıldığını’ yazdı.

Ansa ajansı da, iki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi, savunma, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla ele alındığını belirtti.

Meloni’nin Türkiye programının detaylı olarak kamuya açıklanmaması İtalya’da tepkilere de yol açtı.
Başbakan’ın programında yalnızca Cumartesi günü yerel saatle 18.30’da İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği bilgisi paylaşıldı. Bugün Erdoğan görüşmesi öncesinde Kapalı Çarşı’ya giden Meloni’nin bugün İstanbul’dan ayrılması bekleniyor.

Ekim 2022’de iktidara gelen Meloni, başbakan olarak Türkiye’yi ilk kez ziyaret ediyor. Ancak Meloni ve Erdoğan daha önce uluslararası zirveler kapsamında ikili görüşmeler yapmıştı.

Meloni başbakanlık görevini üstlenmesinden birkaç hafta sonra Kasım 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bali’deki G20 zirvesi kapsamında ikili görüşme gerçekleştirmişti. Bu görüşmede terörle mücadeleden, düzensiz göçe, Libya’dan Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarına ve ikili ticari ilişkilere kadar bir dizi başlık üzerinde durmuştu.

Geçen Temmuz’daki NATO zirvesi ve Eylül ayındaki BM Genel Kurulu sırasında da iki lider bir araya gelmişti.

Kasım’da yaptıkları telefon görüşmesinde özellikle Orta Doğu’daki durumu ele almışlardı.

İki lider son olarak geçen ay Dubai’deki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nda da (COP 28) görüşmüştü. İtalya Başbakanlığı’nın verdiği bilgiye göre bu görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze’deki kriz de öncelikli gündem maddeleri arasındaydı.

İtalya hükümeti bugüne kadar Gazze’de ateşkes çağrısı yapmak yerine saldırılara ‘insani aralar’ verilmesini talep etti. Ayrıca Meloni, Erdoğan ile geçen Kasım’da yaptığı telefon görüşmesinde Hamas’ın rehineleri derhal serbest bırakması gerektiğini de vurguladı. İtalya Başbakanı Aralık’taki görüşmelerinde de ‘çatışmanın bölgenin geri kalanına yayılmasını önlemede Türkiye'nin rolünün altını çizdi’.
Meloni 15 Ocak’ta Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefonda görüştü ve Lübnan ile İsrail arasında arabuluculuk çalışmalarını güçlendirmek için tüm taraflarla çalışmaya hazır olduklarını bildirdi.