Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı tam 23 yıl sonra mutlu sona ulaşmayı başardı. 1990'lı yılların başında Manisa'nın Demirci ilçesinde yer alan Saittai Antik Kenti'ne ait Apollon Aksyros Tapınağı'ndan kaçırılan, 1800 yaşındaki tapınak yazıtı İtalya'dan geri alındı.

1800 yıllık stelinde ne yazıyor?

"(300 yılında (MS 215/6 yılı), Ksandikos Ayında, 12. günde, Tanrı'ya karşı işledikleri cürüm nedeniyle: Melite ve Makedon, Eia'nın ağını ve başka şeylerini çaldılar; bu sebeple Tanrı tarafından cezalandırıldılar. Anne ve babaları kendi selametleri için Apollon Aksyros'a danıştılar ve adağı şükranla yerine getirdiler."

ESERİN KÖKENİ ARAŞTIRILDI

İtalyan Kültür Polisi (Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale) tarafından 1997 yılında bir antika tüccarının iş yerine yapılan baskında, beraberinde pek çok tarihi eserle birlikte bulunan yazıtın Türkiye kökenli olup olmadığı araştırıldı. Prof. Dr.

Hasan Malay tarafından 1987 yılında yayınlandığı ve Manisa'da bulunan Apollon Aksyros tapınağından çalındığı anlaşılan eserin bir delil bulunamayınca soruşturmalar sonuca bağlanamadı.

DAVANIN SONUÇLANMASI ÇOK UZUN SÜRDÜ

Kültür ve Turizm Bakanlığı işin peşini bırakmayarak 1998'de Prato'da dava açtı. Mahkeme 2012'de görüldü ve bu mahkemede Türkiye aleyhinde alındı, fakat karar temyize gönderildi. Temyiz için 2018 yılı uygun görüldü.

19 Eylül tarihindde ülkeye geri geliyor

Floransa'daki üst mahkeme eserin Türkiye'den kaçırıldığını kabul etti. Eserin ülkeye geri getirilmesi için gerekli lojistik ayarlamalar tamamlandı. Roma Büyükelçiliği, 19 Eylül tarihinde steli geri alacak.