Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi için gerekli altyapının oluşturulmasına katkıda bulunmak, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinlikleri gerçekleştirmek ve özellikle yeni teknolojilerin sosyal ve ekonomik yaşam üzerine etkilerini inceleyip nitelikli ve saygın paydaşlarla birlikte projeler üretmek ve uygulamalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yürüten Türkiye Bilişim Vakfı'nın (TBV) 30'uncu Olağan Genel Kurulu Toplantısı gerçekleşti.

Sözlerine “Bugün 30. genel kurulumuzu yapıyoruz” diyerek başlayan TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, genel kurul konuşmasında, internetin başlangıç yıllarından bu yana yaşanan değişimlere ve teknolojinin getirdiği yeniliklere değindi. Bu 30 yılda İnternetin "ne" olduğunu anlatmakla geçirilen günlerden sosyal medya, kripto paralar, akıllı telefonlar ve özellikle Büyük Dil Modelleri (LLM) gibi dönüşümlere uzanan bir yolculuğu anlattı. Bilgi İletişim Teknolojilerinin öneminin altını çizdi ve dikey ile yatay bilgi üretiminin katlanarak arttığını, bu birleşimin ise "bilinmezlik" kavramını ortaya çıkardığını belirtti.

Eczacıbaşı, endüstri döneminin sona erdiğini ve post-endüstri döneminde olduğumuzu, ancak endüstri sonrası dönemin en önemli unsurlarından biri olan; verinin ekonomide ve hukukta yerinin olmamasının henüz tanımlanmadığını vurguladı. Teknolojik gelişmelerin eski hikayelerin bir parçası haline geldiğini ancak aynı zamanda yeni hikayeler de yarattığını, bu dönüşümün farkında olmayan bir yönetici kuşağının var olduğunu ifade etti.

Türkiye Bilişim Vakfı tarafından yayınlanan Geleceğin Paradigması: Kırılım ve Sürdürülebilirlik Manifestosu'ndan da bahseden Faruk Eczacıbaşı, manifestonun yayınlanma amacının, tüm bu gelişmeleri bir hikâyenin parçası yapmak olduğunu belirtti ve özellikle gençler arasında bilinçlendirme çabalarının artırılması gerektiğinin altını çizdi. Temiz verinin desteklenmesi, yalnızca Türkiye'nin sorunlarına değil, gezegenin ortak sorunlarına çözüm bulma amacının taşınması gerektiğini ve yeni metrikler aramanın önemini anlattı. Son olarak inovasyon, kapsayıcılık, sürdürülebilirlik ve dirençlilik gibi geleceğin sağlıklı gezegen metriklerine dayanan modeller üzerinde çalışmanın önemine değinen Faruk Eczacıbaşı, bu yolda yalnız olmadıklarını, benzer düşünenlerle birlikte hareket edeceklerini vurguladı.


TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin ise vakfın faaliyetlerini anlattı: “Eğitimler konusu ana başlıklarımızdan bir tanesi. Yaklaşık üç yıldır SAS ile birlikte Teknoloji Geliştiriciler Programı'nı sürdürüyoruz. Proje kapsamında üniversitelerde görevli akademisyenlere yönelik Analitik ve Yapay Zekâ Odağında Akademik Eğitimi Zenginleştirme Çalıştayı ve diğer eğitim faaliyetleri gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra raporlar üzerine çalışmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl belki de en çok ses getiren çalışmalarımızdan bir tanesi Beyin Göçünden Beyin Gücüne raporumuzdu. Vakfın çalışmalarından bir diğeri de yeni nesil etki yatırımı fonu Founder One oldu. Maxis ve Türkiye Girişimcilik Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz fon 2023 yılında kapsayıcılık, afet, tarım, eğitim, sağlık, iklim gibi alanlarda proje geliştiren girişimlere 2 milyon 875 bin dolarlık bir yatırım yaptı. Ortalama yatırım büyüklüğü 100 bin dolar civarındaydı. Şu ana kadar 45 yatırımdan 31'ine yatırımlar tamamlandı. Ayrıca eğitim amaçlı oyun üreten girişimlere ve oyun stüdyolarına yönelik Workup Gaming programının ilk dönemi bitti.”