Kara, deniz ve havadan İsrail saldırılarının devam ettiği abluka altındaki Gazze’de açlığın önlenmesi için pilot proje geliştirilerek Kıbrıs Rum Keszimi'nden yardım götürülmesi kararlaştırılmıştı.

Aynı isimli İspanyol bir yardım kuruluşuna ait Open Arms yardım gemisi; un, pirinç, protein ürünleri yüklenerek Larnaka Limanı’ndan demir aldı.

Geminin Gazze’de tam olarak nereye yanaşacağı açıklanmadı.

Open Arms gemiyi temin ederken yardım misyonu çoğunlukla Birleşik Arap Emirlikleri tarafından fonlandı ve ABD merkezli World Central Kitchen (KCK) hayır kurumu tarafından organize edildi.

WCK kurucusu Jose Andres ve CEO’su Erin Gore yaptıkları açıklamada, “Amacımız Gazze’ye devamlı gıda taşıyacak için bir deniz yolu oluşturmak” dedi.

500 tonluk bir yardımın daha Kıbrıs’tan yola çıkacağı da belirtildi.

Bu, ABD’nin insani yardım teslimatı yapılmak üzere Gazze sahiline yakın bir iskele inşa etme planından ayrı bir girişim.

Yardım kuruluşları Gazze’ye doğrudan yardım götürmek istiyor. WCK, Gazze’de yıkılan binalardan ve enkazlardan kullandıkları malzemeyle bir malzeme indirme iskelesi oluşturduklarını söylemişti.

Avrupa Birliği, önceki hafta sonu yaptığı açıklamada Gazze'ye en yakın AB ülkesi olan Kıbrıs Rum Kesimi'nden yardımların doğrudan denize açılmasını sağlayacak yeni bir deniz yolunun açılacağını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler, Gazze Şeridi'nde kıtlığın "neredeyse kaçınılmaz" olduğu ve çocukların açlıktan öldüğü uyarısında bulunmuştu.

Karadan ve havadan yardım sevkiyatının zor ve tehlikeli olduğu belirtiliyor.

Dünya Gıda Programı, konvoylarının ateş altında kalması ve yağmalanması üzerine karadan sevkiyatı durdurmak zorunda kaldı. Geçen hafta paraşütü düzgün açılmayan bir yardım paketinin düşmesi sonucu beş kişi öldü.