Fransa, Akdeniz'de Türkiye karşıtı hamlelerine bir yenisini daha ekleyerek ülkenin tek uçak gemisi olan Charles de Gaulle'ü Doğu Akdeniz'e gönderdi.

Toulon Limanı'ndan 'savaşa hazır' halde yola çıkan gemide rafale savaş jetleri, füzeler ve denizaltılara karşı kullanılan mühimmatlar bulunuyor.

 SARKOZY'NİN İZİNDEN GİDİYOR

Türkiye'ye karşı Sarkozy ve François Hollande'dan daha saldırgan bir politika benimseyen Macron, Akdeniz'de Türkiye'yi devre dışı bırakmak için planlanmış 'EastMed' doğalgaz boru hattı projesinin en büyük destekçisi. 

TÜRKİYE KARŞISINDA HER YOL MÜBAH

Türkiye'nin attığı her adımın karşısında olan Macron, BAE ve Rusya ile birlikte Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı duran terörist Halife Hafter'i silah yardımlarıyla besliyor. Fransa, Türkiye'nin UMH'ye yardımlarını engellemek için Türkiye'den Libya'ya giden bir kargo gemisini durdurmaya çalışsa da Türk donanması buna engel olmuştu.

TATBİKATLARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Son dönemde Atina ile yaşanan gerilimde Fransa, Türkiye aleyhinde bulduğu ne varsa kullanmaya kararlı.

Şubat ayında Türkiye'ye karşı Amerika ve Yunanistan'la birlikte 'İskender 2020' tatbikatı düzenleyen Fransız ordusu, senaryo gereği bir adayı düşman işgalinden kurtarmıştı. Fransa, Mısır-Türkiye ilişkilerinin gerildiği temmuz ayında Mısır'la, 26-28 Ağustos arasında da yine Yunanistan ve Rum Kesimi ile tatbikat gerçekleştirdi.

Sadece tatbikatlarla yetinmeyen Fransa, Atina'ya fırkateyn ve savaş uçağı satmak için de mutabakata vardı. Fransızlar, Güney Kıbrıs'a hava ve deniz üssü kurmak için de çalışmalara başladı. Paris'in Lübnan üzerindeki hakimiyet kurma girişimleri de bu çabanın bir parçası.