Yeni yasa tasarısına karşı çıkan sarı yelekliler, ülkedeki sokakları adeta savaş alanına çevirdi. Geçtiğimiz şu son yıllarda devamlı protestolarla dünya gündeminde yerini alan Fransa'da ortalık yine karıştı.

Sendikalar, insan hakları dernekleri ve basın kuruluşlarından oluşan sarı yelekliler, önceki gece bir araya geldi. On binlerce kişi, Fransa sokaklarını savaş alanına çevirdi. Güvenlik güçlerinin görüntülerini yaymaya engel koyan güvenlik yasa tasarısına karşı olan vatandaşlar, ülke genelinde 100'den fazla eylem yaptı. 

MOLOTOFLAR HAVADA UÇUŞTU

Yüzlerine kar maskesi geçiren gösterici gruplar, polislerin uyguladığı aşırı şiddete havai fişek, molotof kokteyli ve taşlar kullanarak sert bir şekilde karşılık verdi. Gösteriler sırasında kentte bulunan pek çok araç ateşe verildi. Caddeler, yoğun alev ve dumanlarla kaplandı. Paris'in Les Lilas kentinde bir araya gelen eylemciler, "Özgürlük", "Macron istifa" gini sloganlar attı.

ÇEVRE BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Polis şiddetine ve tasarıya karşı pankartlar taşıyan gösterici grup, Repeblique Meydanı'na doğru yürümeye başladı. Eylemcilerin gösterileri, çevreyi çok büyük zarara uğrattı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, söz konusu gösterilerde 8 polisin yaralandığını, 64 göstericinin ise gözaltına alındığını açıkladı.

Gösterilere 52 binden fazla kişi katılım gösterdi

Bakanlık verilerine göre, söz konusu gösterilere katılan kişi sayısı ülke çapında 52 bin kişiden fazla olarak kayıtlara geçti. Bunun 5 bini Paris'teydi. Fransa'da yaşayanlar, basın özgürlüğünün ihlal edilmesi ve polis şiddetinin artış göstermesi gibi ihtimalleri gerekçe göstererek güvenlik yasa tasarısındaki 24. maddeyi özellikle tartışıyor.

24. madde yeniden yazılacak

Yeni yasa tasarısı, Meclis'te kabul görmüş, Ocak 2021 tarihinde Senato'nun onayına sunulacaktı. Gelen tepkilerden sonra yasa tasarısında bulunan 24. maddenin tekrardan yazılmasında karar kılındı.