Avrupa ülkelerinde korona virüs salgınında günlük vaka sayılarının endişe verici artışı nedeniyle hükümet tedbirlerini yeniden arttırıyor. Fransa'da Sağlık Bakanı Olivier Veran, hükümetin Kovid-19'a karşı mücadelede aldığı yeni tedbirleri açıkladı. Bakan Veran, hükümetin sosyal mesafe kurallarını güçlendirmek, aşılama kampanyasını hızlandırmak ve sağlık kartını güçlendirmek istediğini ifade etti.

HATIRLATMA DOZU 18 YAŞA KADAR İNDİRİLDİ

Bakan Veran, "hatırlatma dozu" olarak adlandırılan koronavirüs aşısının 3. dozunu, önceki dozdan 5 ay sonra olmak kaydıyla 18 yaş ve üzerindeki herkesin cumartesi gününden itibaren yaptırabileceğini duyurdu. Veran "Bilim insanları, hatırlatma dozunun tüm yetişkinler için yararlı olduğuna inanıyor. Bu hatırlatma, 6 aya değil, 5 ay arayla olmalıdır. Bu nedenle hatırlatma dozunun ikinci dozun üzerinden 5 ay geçmesi şartıyla 18 yaş üstü tüm yetişkinlere açık olacağını duyuruyorum. Bu 25 milyon insanı ilgilendiriyor" ifadelerini kullandı.

Sağlık kartları, 3. doz yaptırılmadıysa 15 Ocak'tan itibaren geçersiz sayılacak

Veran, 15 Ocak'tan itibaren 18 yaş üzerindeki herkes için 3. dozun, sağlık kartının geçerliliği için zorunlu hale getirileceğini aktardı. Veran "15 Ocak'tan itibaren 18 ile 65 yaş arasındaki sağlık kartı artık aktif olmayacak. İlgili kişilerin 3. dozlarını vurulmaları için 2 ayı var" dedi.

Salgındaki verilerden endişe duyduğunu ifade eden Veran, Fransa'nın 5. Covid-19 dalgasıyla karşı karşıya olduğunu ve bu dalganın 4. dalgadan daha uzun ve şiddetli olacağını vurguladı. Veran, yarından itibaren sinema, tiyatro ve müze gibi sağlık kartının zorunlu olduğu tüm kapalı mekanlarda maske kullanımının zorunlu olacağını duyurdu.

GÜNLÜK VAKA SAYISI 30 BİNİN ÜZERİNDE

Fransa'da 9 Ağustos'ta yürürlüğe giren sağlık kartında, aşı bilgisi, son 24 saate ait negatif test sonucu ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiğine dair bilgiler yer alıyor. Kovid-19 aşı kartı, restoran, bar, kafe, düğün, seminer, fuara girişin yanı sıra uzun mesafeli toplu taşımada, hastane ve huzurevlerine giriş için zorunlu kılınmıştı. Ülkede bugüne kadar 7 milyon 483 bin 282 korona virüs vakası tespit edilirken, 118 bin 734 kişi virüse yenik düştü. Ülkede son 3 günde tespit edilen günlük vaka sayısı 30 binin üzerindeydi.