Birleşmiş Milletler (BM) 75'inci Genel Kurulu'na video mesaj teknolojisiyle katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye hakkında yaptığı açıklamada, iki ülkenin diyalog kurmasını istediğini, ayrıca Türkiye'ye saygı duyduklarını bildirdi.

GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nde, Doğu Akdeniz'de yeniden çatışma alanını engellemek ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi için etkili diyaloğun oluşturulması çağrısının yapıldığını hatırlatan Macron, diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

Macron, "Türkiye'ye saygı duyuyoruz ve onunla diyaloğa hazırız. Türkiye'den Avrupa'nın egemenliğine ve uluslararası hukuka saygı göstermesini, Libya ve Suriye'deki eylemlerini açıklığa kavuşturmasını bekliyoruz. Hakaretler etkili değil. Tüm bu sözler ve eylemlerin, devletlerin arasındaki sorumluluğa dayalı ilişkilerde yeri yok." ifadelerini kullandı.

SİLAH AMBARGOSUNA SAYGI

Macron, müttefikler ile uluslararası hukuka saygı göstererek adım atılması gerektiğini vurgulayarak, bu prensiplerin müzakereye açık olmadığını söyledi.

BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosuna da saygı duyulması gerektiğini belirten Macron, ülkesinin BM'nin himayesinde Çin'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne uluslararası gözlemcilerin gitmesini istediklerini belirtti.