Fransa'da yeni güvenlik yasasına karşı çıkan vatandaşlar sokağa dökülünce yüze yakın şehir adeta savaş alanına döndü. Merkez bankası, kafeler ve arabalar ateşe verilirken, vatandaşlar Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u istifaya davet etti. Polis ve halk arasında şiddetli kavgalar yaşandı.

YASA TASARISINA KARŞI ÇIKTILAR

Son iki senedir sarı yeleklilerin gösteri alanı haline gelen Fransa ülkesinde, "Küresel Güvenlik" yasa tasarısıyla beraber polislerin şiddet uygulamasına karşılık başlatılan protestolar çok şiddetli bir şekilde devam ediyor. Geçtiğimiz gece öncelikli olarak başkent Paris'ten sonra Lille, Lyon, Rennes ve Marseille de dahil olacak şekilde bir çok şehirde gösteri düzenledi. Gösteriler sebebiyle sokaklar cephe alanına döndü. On binlerce kişi, Paris'teki Republique Meydanı'nda bir araya geldikten sonra Bastille Meydanı'na yürüdü.

Polis ve göstericiler arasında çatışma çıktı

Fransa polisi, gösterilere karşı geniş güvenlik önlemleri almış olmalarına rağmen göstericiler ve polisler arasında pek çok noktada şiddetli çatışmalar çıktı. Göstericiler, taş ve havai fişek kullanarak polislere saldırınca, polisler de çareyi tazyikli su ile göz yaşartıcı gaz kullanarak göstericilere müdahale etmekte buldu. İki taraf arasında çok şiddetli çatışmalar yaşandı, bazıları kameralara yansıdı.

MERKEZ BANKASINI ATEŞE VERDİLER

Yasa tasarısına ve polis şiddetine karşı pankart taşıyan göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifası için sloganlar attı. Bastille Meydanı'nda bulunan Merkez Bankası, bir grup gösterici tarafından ateşe verildi. Alevler binanın içine girmese de bankanın çevresinde bukunan gazete büfesi, bar ve kafe alev aldı. Tansiyon yükselince göstericiler pek çok aracı ateşe verdi.

PROTESTOLARA 500 BİN KİŞİ KATILDI

Fransa İçişleri Bakanlığı, yüz ayrı kentte 130 binden fazla göstericinin protestolara katıldığı açıklamasını yaptı. Protestoları organize edenler de dahil olacak şekilde toplamda 500 bin kişinin katılım gösterdiği gösterilerde, 37 polisin yaralandığı açıklandı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, kolluk kuvvetlerinin şiddete maruz kalmasının kabul edilemez olduğunu beyan etti. Paris ve çevresindeki 46 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

FRANSA'DA YENİ YASA TASARISININ İÇERİĞİ

"Güvenlik Yasa Tasarısı", protestoların fitilini ateşledi. Yasaya göre, Fransa polislerine ait bilgi, görüntü veya fotoğrafları yayınlayan kişiler hakkında bir yıla kadar hapis cezasıyla 45 bin Euro'ya kadar ulaşan para cezası verilmesi öngörülüyor. Göstericiler ise geçtiğimiz hafta siyahi bir müzik yapımcısının, 3 polis tarafından darp edilmesiyle ilgili protesto gerçekleştiriyor ve yasa tasarısına karşı çıkıyor.