Foreign Policy Research Institute tarafından hazırlanan raporda, Ankara'nın dış politikadaki yeni yol haritasına dikkat çekildi. Dış politikada yön değiştiren Türkiye'nin, statükoyu dönüştürmekle ilgilendiği belirtildi.

Raporda, Türkiye'nin geçmiş yıllarda komşu devletlerle ilişkilerinin, jeopolitik mücadelelerdeki yeri tarafından şekillendiği kaydedildi. Günümüzde ise bu durumun değiştiği belirtilerek şöyle denildi:

Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve Türkiye'nin ekonomik, askeri ve diplomatik gücünün artması, bu durumu değiştirdi. Türk dış politikası, artan nüfuzuna uygun olarak bölgesel düzeni yeniden şekillendirmeye odaklanıyor.

"YENİ DIŞ POLİTİKA YÖNELİMİ BENİMSENDİ"

Türkiye'nin son yıllarda yalnızca yeni bir dış politika benimsemekle kalmadığı, aynı zamanda dış politika yöneliminde farklı bir yol haritası izlemeye başladığına dikkat çekildi.

Öte yandan raporda, Ankara'nın artık statükoyu korumakla ilgilenmediği, aksine onu dönüştürmek istediği görüşü paylaşıldı.

ABD’Lİ POLİTİKA YAPICILARA UYARI

Amerikalı siyasetçilere de öneride bulunulan söz konusu analizde şu ifadeye yer verildi:

"Sonuç olarak, ABD'li politika yapıcılar için Türkiye'nin bölgesindeki konumunun tarihi yörüngesini anlamak her zamankinden daha önemli."