Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan, gümrüksüz ticareti güvence altına alan Serbest Ticaret Anlaşması'na (STA) değinen İngiliz hükümeti, anlaşmanın iki ülke arasında 2019 yılından itibaren 18,6 milyar sterlinlik ticari ilişkiye destek olacağı belirtildi. Ayrıca Ford Europe Başkanı Stuart Rowley de, STA ile ilgili kritik bir yorumda bulundu.

Söz konusu açıklamada, iki ülke arasında ticaret anlaşması konusunda uzlaşmaya varılmasının, İngiltere'deki çelik, imalat ve otomotiv sektörü adına çok büyük bir kazanım olduğunu uygulandı. Açıklamada, "Anlaşma ek olarak, ilerleyen zamanda Türkiye ve Birleşik Krallık arasında daha iddialı bir ticaret ilişkisinin zemin taşı olacaktır." denildi.

Fotoğraf: Ford Europe Başkanı Stuart Rowley

TÜRKİYE ve BİRLEŞİK KRALLIK'TAN STA

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz gün Türkiye ve Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması'na (STA) imza atılmıştı. İmza töreni çevrimiçi olarak gerçekleşmiş;  İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss ve Türkiye Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan söz konusu anlaşmaya imza atmıştı.

İngiliz hükümetinden gelen açıklamada, anlaşma çerçevesinde İngiltere'den Türkiye'ye geçtiğimiz yıl 1 milyar sterlinin üzerinde ihracat gerçekleştirildiği ve 575 milyon sterlin çelik ve demir ihracında bulunan şirketlerin tercihli ticaret koşullarının da teminat altına alınmış olacağı ifade edildi.

ÜRÜNLERDE SIFIR GÜMRÜK UYGULANACAK

Anlaşma ile beraber İngiltere'nin Türkiye'den aldığı televizyon ve bulaşık makinesi gibi ürünler için sıfır gümrük uygulanacak. İngiltere, ticaretini Dünya Ticaret Örgütü'nün belirlediği kurallara uygun yapmazsa, ürünlere önce yüzde 2, ardından yüzde 4 oranında gümrük tarifesi uygulanacak.

Öte yandan, otomotiv devi Ford şirketi gibi İngiltere'de bulunan 7 bin 500 kişiye iş imkanı sunan otomobil üretici firmaları için kritik konumda bulunan tedarik zincirlerinin de koruma altına alınacağı belirtildi.

OTOMOBİL DEVİ FORD'DAN STA AÇIKLAMASI

Ford Europe Başkanı Stuart Rowley ise, Ford şirketinin Türkiye ve Birleşik Krallık arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. Rowley, "Anlaşmanın hızlı bir şekilde tamamlanması, iki taraf için de ekonomik anlamdaki refahın önemini vurgulamaktadır." ifadelerine değindi.