Aralarında ABD ve Birleşik Krallık'ın (BK) da bulunduğu 9 ülkenin, BM'nin Gazze'deki yardım kuruluşunun bazı çalışanlarının Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısına katıldıkları iddiaları üzerine fonları askıya alma kararının ardından kuruluşun çöküşün eşiğinde olduğu belirtildi.

BK Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, UNRWA (Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı) personelinin, hükümetin defalarca kınadığı "iğrenç bir terör eylemi" olan 7 Ekim saldırısına karıştığı yönündeki iddiaların Birleşik Krallık'ı "dehşete düşürdüğü" belirtildi.

Cumartesi günü yapılan açıklamada, "Birleşik Krallık, bu endişe verici iddiaları incelerken UNRWA'nın gelecekteki finansmanını geçici olarak durduruyor" dendi.

Gazze'de çaresizce yardıma ihtiyaç duyan halka insani yardım ulaştırma konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail-Hamas savaşı sürerken ve Gazze halkı için "kıtlık yaklaşırken", Batılı ülkelerin yardım fonlarını durdurma kararları karşısında "şoke olduğunu" söyledi.

Lazzarini, X platformundan, "UNRWA'nın hayat kurtaran yardımları, ülkelerin kuruluşa sağladıkları fonları kesme kararlarının ardından sona ermek üzere. Gazze'de 2 milyon insanın yaşam kaynağı olan insani yardım operasyonumuz çöküyor" diye yazdı.

BM yetkilisi sözlerini şöyle sürdürdü:

Savaş devam ederken, ihtiyaçlar derinleşirken ve kıtlık yaklaşırken, birkaç kişinin sergilediği iddia edilen davranışlarına dayanarak bu tür kararların alınmasından dolayı şoke oldum. Gazze'deki Filistinlilerin böyle daha da fazla toplu cezaya ihtiyacı yoktu. Bu hepimizi lekeliyor.

Bu açıklama, Lazzarini'nin 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırıya katıldıkları iddiasıyla BM kuruluşundaki bazı çalışanların işten çıkarıldığını ve haklarında soruşturma başlatıldığını açıklamasından bir gün sonra geldi.

Lazzarini yaptığı açıklamada, "Özellikle bölgede savaş, yerinden edilme ve siyasi krizlerin yaşandığı bir dönemde, bazı kişilere yönelik suç teşkil eden eylem iddiaları nedeniyle bir kuruluşu ve hizmet ettiği tüm toplumu yaptırıma tabi tutmak son derece sorumsuzca olacaktır" dedi.

ABD, finansmanı askıya aldığını duyurmadan kısa bir süre önce kuruluşun en az 12 çalışanının soruşturma altında olduğunu söyledi.

Devam eden insani felaketin ortasında hayat kurtaran yardımları durdurma kararına Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre ve Finlandiya da katıldı.

Lazzarini, UNRWA'nın Gazze'deki başlıca insani yardım kuruluşu olduğunu ve 2 milyondan fazla insanın "sadece hayatta kalmak için" UNRWA'ya bağlı olduğunu söyledi.

UNRWA'nın Gazze'de çoğunluğu Filistinlilerden oluşan 13 bin çalışanı bulunuyor.

UNRWA Genel Komiseri ayrıca Uluslararası Adalet Divanı'nın acilen ihtiyaç duyulan temel hizmetlerle insani yardımın sağlanması için İsrail'den hızlı ve etkili tedbirler almasını isteyen kararına atıfta bulunarak "bu tedbirler Filistinlilerin haklarına telafisi mümkün olmayan zararların verilmesini önlemeyi amaçlamaktadır" dedi.

Sivil ve militan kayıpları arasında ayrım yapmayan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre, ekimin ilk haftasından bu yana İsrail-Hamas savaşında 26 binden fazla Filistinli öldürüldü. Bölgedeki 2,3 milyon insanın yaklaşık yüzde 85'i yerinden edildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, son 24 saatte en az 174 Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi.