Tam kapanma ile hallerde ürün fiyatları ciddi oranda düşerken, marketlerde ise fırladı. Hal ile marketler arasında fiyat farkı yüzde bin 250’ye kadar çıktı.

Korona virüs salgınının artması sebebiyle 17 günlük ‘tam kapanma’ sürecine giren Türkiye’de tarlada çiftçi, halde komisyoncu ciddi sorun içine girdi. Tam kapanmada semt pazarlarının kapanması ile hallerde hem ürünler elde kalıp hem fiyatlar ciddi oranda düşerken, marketlerde ise fırladı. Haller ile marketler arasında yüzde 300’den yüzde bin 250’ye kadar çıkan fiyat farklarına tepki gösteren komisyoncular, semt pazarlarının sınırlı da olsa açılmasını istiyor.

MİLLİ SERVET ÇÖPE GİDİYOR

Salgınla mücadele çerçevesinde alınan önlemler bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üreticiyi ve komisyoncuları zorlu bir sürece itti. Korona virüs salgını sebebiyle Türkiye’de bilhassa sebzede ciddi bir arz fazlası oluşurken, hallerde ise fiyatlar dip yaptı. Vaka ve ölüm sayılarının giderek artması üstüne 17 günlük ‘tam kapanma’ sürecine girilirken, bilhassa semt pazarlarının kapanmasıyla tarlada da halde de ürünler elde kaldı. Birçok sebze ve meyvede hasat dönemi olmasıdan ötürü arz patlaması yaşanırken, oteller ve restoranların kapanması, insanların evden çıkmaması ve alışverişlerin yalnızca marketlerden yapılması fiyatlara tavan yaptırdı. Hal fiyatları ile market fiyatları arasındaki uçurum tüketiciyi de zorlarken, “Milli servet çöpe gidiyor” diyen hal komisyoncuları acilen çözüm bulunmazsa üreticinin de kendilerinin de sürecin altından kalkamayacağını söylüyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Kompleksi'nde faaliyet yürüten komisyoncular, hem üreticinin hem tüketicinin hem de kendilerinin korunması amacıyla bir an evvel semt pazarlarının sınırlı da olsa açılmasını istiyor.