Patria tarafından yapılan açıklamaya göre Finlandiya Savunma Kuvvetleri ile Patria arasında F-35 savaş uçağı program anlaşması imzalandı. Bu bağlamda iki taraf arasında yapılan anlaşmaya göre Finlandiya’nın F-35 savaş uçağı programının geliştirilmesi amaçlanıyor. Anlaşmaya Finlandiya Savunma Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı Başkanı Jari Mikkonen ve Ticari Direktör Lars-Christian Schauman, Patria CEO’su Esa Rautalinko ve F-35 savaş uçağı Program Baş Sorumlusu Petri Hepola imza attı.
 
“Patria ile Finlandiya Savunma Kuvvetleri arasındaki bu F-35 hizmet anlaşması tüm Finlandiya F-35 programı ve Patria için bir başka ileri adımdır. Bu anlaşmayla Finlandiya Savunma Kuvvetleri, F-35 bakım ve servis yeteneklerine yönelik ulusal çözüme sahip olacak. Finlandiya’nın arz güvenliği açısından önemli olan bu anlaşma, Patria’nın yeni nesil sisteme yönelik yetkinlik gelişimi için temel oluşturuyor.”
 
İki taraf arasında yapılan sözleşmenin değeri yaklaşık 111.6 milyon euro civarında ve 2023-2026 yıllarını kapsıyor. Sözleşmeyle birlikte Finlandiya, F-35 filosunun bağımsız bakım ve onarımına yönelik yetenek ve bilgi birikimini yaratacak iş, makine, ekipman ve bilgi sistemlerini tedarik ediyor.
 
İş birliği anlaşması kapsamında Patria’nın F-35 savaş uçağının ön gövdesinin büyük ölçekli montajı ve yapısal bileşenlerinin üretimini artırması planlanıyor. Ayrıca Patria, Finlandiya F-35’lerine güç veren F135 motorları için Pratt & Whitney ile montaj tesisi kuracak. Finlandiya Savunma Bakanlığı’nın hedefine göre, 2023-2031 yılları arasında doğrudan istihdam edilecek kişi sayısının yaklaşık 600 kişi olacağı tahmin ediliyor.
 
Şubat 2022’de Finlandiya F-35 savaş uçakları için teklif ve kabul mektubunu imzalamıştı. Ayrıca Finlandiya Savunma Bakanlığı ile Pratt and Whitney ve Lockheed Martin arasında endüstriyel iş birliğine ilişkin sözleşme imzalanmıştı.
 
Eskiyen F/A-18 Hornet savaş uçağı filosunun yerine tedarik edilecek uçakların seçimi için Finlandiya Hükümeti HX Fighter Programı’nı başlatmıştı. Bu bağlamda programın isterlerini (arz güvenliği, endüstriyel katılım ve satın alınabilirlik) F-35’in yerine getirdiği ifade edilmişti. Finlandiya Hükümeti 10 Aralık 2021 tarihinde Finlandiya Savunma Kuvvetleri Lojistik Komutanlığına, Finlandiya’nın bir sonraki çok amaçlı savaş uçağı tedariki için ABD Hükümeti ile tedarik sözleşmesi imzalaması için yetki vermişti.
 
Finlandiya, 2030’lu yıllarda hizmetten çıkarılacak F/A-18 Hornet savaş uçaklarının 64 adet F-35A Blck 4 savaş uçağı teslim alacak. Ayrıca anlaşma kapsamında Finlandiya, silah sistemleri, eğitim ve idame çözümleri de talep edecek. Reuters tarafından tedarikin toplam değerinin 9.4 milyar dolara ulaşabileceği aktarılıyor. Finlandiya Savunma Bakanlığı ile Pratt and Whitney ve Lockheed Martin arasında endüstriyel işbirliğine ilişkin imzalanan sözleşme kapsamında Finlandiya, F-35’in bakımı ve ön gövdesinin üretiminde yer alıyor. F-35 programının resmi sitesinde yayımlanan açıklamada endüstriyel alandaki işbirliğinin aynı zamanda Finlandiya’nın savunma teknolojilerinde ilerlemesine katkıda bulunacağı belirtildi.