2019-2020 sezonunda tam tamına 343 bin 561 ton iç fındık ihraç edilerek cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoru kırıldı. Bu ihracatın getirisi, 2 milyar 312 milyon 45 bin dolar döviz girdisi olarak kaydedildi. Bir önceki döneme göre bir miktarda yüzde 27,5 döviz gelirinde ise yüzde 45,2 artış gözlendi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, dönemin pandemi sürecinde ticaretin yavaşlamış olmasına rağmen başarılı geçtiğini belirtti. 

İKİNCİ DALGA TEDİRGİNLİĞİ

Sevinç, sonuçtan her ne kadar memnun da olsa dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü salgınının ikinci dalgasının global ölçekte daralmaya yol açacağını söyledi. 

Sevinç'in açıklamaları şu şekilde:

"Talepte yaşanabilecek bir azalma hem üreticilerimiz hem de ihracatçılarımız aleyhine sonuçlar doğurabilecek nitelikteki gelişmelerdir. Bilindiği üzere, genel ihracatımız içerisinde 2.2 milyar dolar ile küçük bir paya sahip gibi görünmekte olsa da, her fırsatta öne çıkardığımız gibi sıfıra yakın ithal girdi içerdiği dikkate alındığında fındık ihracatı net döviz girdisi bakımından ülkemiz genel ihracatı içerisinde önemli bir konuma sahiptir. Esasen, pandemi şartlarının gölgesi altında geçen 2020 yılı ilk 8 ayındaki Türkiye genel ihracatı içerisinde, tüm sektörleri geride bırakarak, döviz bazında ihracatını en çok artıran sektörün Fındık ve Mamulleri sektörü olması ve cari açığımızın finanse edilmesine doğrudan sağladığı katkı sektörün önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir."

İSTİHDAM MÜJDESİ

Sevinç son olarak sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

"Karadeniz bölgesinde ilave yaklaşık 25 bin kişiyi daha istihdam ederek bölgenin sosyoekonomik şartlarının iyileştirilmesinde sağlanan önemli ve somut katkılar da büyüyerek devam edebilecektir."