Koronavirüs ile mücadelede alınan önlemler ve yapılan denetimler kapsamında "filyasyon" çalışmaları gerçekleştiriliyor. Karabük Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, söz konusu filyasyon çalışmalarında ekiplere doğru bilgi vermeyen, yanlış veya yalan beyanda bulunan şahıslar için üç aydan iki yıla kadar hapis cezası uygulanması söz konusu. 

DOĞRU BİLGİ VERMEK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Valilik, salgınla mücadeledeki en önemli çalışmalar arasında yer alan filyasyon çalışmalarının etkili yürütebilmesi adına, koronavirüs testi pozitif çıkmış vatandaşların yakın zamanda temas ettikleri kişileri doğru ve eksiksiz bir şekilde ekiplere anlatmalarının hayati önem taşıdığını bildirerek yanlış beyanda bulunanlar için hapis veya para cezası uygulanacağını bildirdi.

Valilikten gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bilindiği üzere Türk Ceza Kanunu'nun 206'ncı maddesi ile 'bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacağı' hükme bağlanmıştır. Salgınla mücadelede temel kanun olan 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27'nci maddesinde ise İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının halk sağlığını korumak amacıyla hastalığın ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin uygulanmasını sağlayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu bağlamda koronavirüs tanılı hastalar tarafından temaslı kişiler hakkında yapılan eksik veya yanıltıcı veya gerçeğe aykırı beyanlara/bildirimlere ilişkin olarak, bu tür eylemler içerisinde bulunanlar hakkında Türk Ceza Kanununun 206'ncı maddesi gereğince işlem tesis edilecektir."