İsrail'de işgalci gücün yoğun saldırılarına karşı protesto eylemlerine katılan 18 yaş altı Filistinli gençleri toplu tutuklamalar, adam kaçırma, darp, işkence, tehdit ve şantajla hedef almaya başladı.

Mayıs gecesi, işgalci emniyet güçlerinin Mescid-i Aksa’da cemaate saldırısına karşı başta Kudüs ve El-Halil olmak üzere, Arapların yaşadığı İsrail şehirlerine de yayılan direnişte başı çeken Filistinli gençler İsrail’in hedefinde. Bölgeden gelen haberler ve görüntüler, Filistinli gençler karşısında hem sokaklarda hem de sosyal medyada çaresiz kalan İsrail’in toplu tutuklamalar, adam kaçırma, darp, işkence, tehdit, şantaj ve sosyal haklardan mahrum bırakma gibi sindirme siyasetine geçiş yaptığı belirtildi. 9 Mayıs’tan bugüne kadar birçoğu 18 yaşın altında 1550 Filistinli’nin tutuklandığı belirtiliyor. İsrail’in gizli polis birimi Mustaribin ve iç istihbarat servisi Şin Bet’in Filistinli gençleri hedef alan terör politikasının yürütülmesinde başı çektiği kaydedildi.

HEDEF TERÖRİZE ETMEK

İsrail polisinin yalnızca geride bıraktığımız hafta içi 300’den fazla İsrail vatandaşı Filistinli’yi tutukladığı kaydedildi. Tutuklamaların çoğunluğu, geride bıraktığımız haftalarda Arapları hedef alan linç ve yağma girişimlerinin yaşandığı Lid şehrinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Şehirde nerdeyse tamamı gençlerden meydana gelen 140 Filistinli tutuklandı. Arab 48’e konuşan Adalah isimli Filistinlilerin haklarını korumaya amaçlayan sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Hassan Jabreen, tutuklamaların tamamiyle “siyasi motivasyonla” ve “terörize” etmek amaçlı olduğunu kaydetti.

GİZLİ POLİS DEVREDE

Filistinli gençleri hedef alan İsrail terör kampanyasında, Mustaribin isimli kirli sicile sahip gizli polis örgütü başı çekiyor. Filistinliler gibi giyinen ve sivil vazife yapan bu birimin İsrail vatandaşı Filistinlilerin yaşadığı şehirler başta olmak üzere işgal altındaki bölgelerde de etkinlik gösterdiği belirtiliyor. 9 Mayıs ardından Mustaribin’in İsrail işgaline karşı eylemlere katılan gençleri hedef aldığı, sivil araçlarla kaçırdığı, gözlerini bağlayarak işkence ve şiddet uyguladığı kaydedildi. İşkence ardından saatlerce karakollarda tutulan gençlerin, işlemediklerini fiillere dair sorgulandıkları da duyuruldu.

ÖZELLİKLE SEÇİYOR

Aktivistler, İsrail polisinin bilhassa yaşı küçük Filistinlileri hedef aldığını kaydediyor. İsrail’in hedefindeki Filistinli çocuklara, genellikle, 20 sene hapis cezası öngörülen, taş atma suçlaması yöneltiliyor. Konuyla alakalı konuşan Filistinli aktivistler hiçbir protesto gösterisinin tutuklanma olmadan bitmediğine dikkat çekiyor.

ŞİN BET’TEN TALİMAT

İşgalci İsrail güçlerinin Filistinli aktivistleri yıldırma politikasının unsurlarından birinin de sosyal haklardan mahrum bırakmak olduğu ifade edildi. Son hadiseler ardından işgal altındaki Doğu Kudüs’te protestolara katılan Filistinlilerin sosyal haklarının ve sağlık sigortalarının iptal edildiği meydana çıktı. İsrail gazetesi Haaretz, iç istihbarat örgütü Şin Bet’in Ulusal Sigorta şirketine, “Filistinlilerin hayatını zorlaştırın” talimatı verdiğine yönelik haberi de bu politikayı doğrular nitelikte.