FIFA Başkanı Gianni Infantino, FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda yapılan yenilikleri duyurdu. Infantino, mücadele eden takım sayısının 6'dan 32'ye çıkarıldığını söylerken, turnuvanın 2025 yılında oynanacağını açıkladı.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, 32 takımlı Kulüpler Dünya Kupası'nın 2025 yılında oynanacağını açıkladı

Infantino ayrıca, "Kulüpler Dünya Kupası'nda yeni bir sisteme geçiliyor. Bu turnuva milli takımlar arasındaki Dünya Kupası'na benzer olacak." ifadelerini kullandı.

GEÇMİŞTE NASIL DÜZENLENİYORDU?

FIFA Kulüpler Dünya Kupası, altı konfederasyona bağlı şampiyonlar liglerinin şampiyonları arasında oynanan kıtalararası turnuvaydı.

İlk FIFA Kulüpler Dünya Kupası 2000 yılının Ocak ayında Brezilya'da gerçekleşti. Buna paralel olarak 1960 yılından beri düzenlenen, Güney Amerika'daki CONMEBOL Libertadores şampiyonu ve Avrupa'daki UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonunun arasında oynanan tek maçlı Kıtalararası Kupa devam etmekteydi. 2005 yılında Kıtalararası Kupa ile FIFA Kulüpler Dünya Kupası, FIFA Kulüpler Dünya Kupası adı altında birleştirildi.

Turnuva kazananı resmi olarak, Dünya Şampiyonu olarak kabul edilir. Turnuva, 2001 ile 2004 arasında çeşitli sebeplerden dolayı düzenlenemedi. 2005 Kulüpler Dünya Kupasıyla birlikte her sene düzenlendi ve Brezilya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri ile Fas ev sahipliğini üstlendi.

KAÇ TAKIMLA DÜZENLENİYORDU?

2018 senesine kadar, yaklaşık iki hafta süren ve tek maçlı eleme sistemi uygulanan turnuvaya senenin AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu, Afrika Şampiyonlar Ligi şampiyonu, Kuzey Amerika'da düzenlenen CONCACAF Şampiyonlar Ligi şampiyonu, Güney Amerika'da düzenlenen CONMEBOL Libertadores, Okyanus kıtası organizasyonu OFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu, UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu ve ev sahibin ülkenin yerel lig şampiyonu olmak üzere yedi takım katılmaktadır.

İlk turda OFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile ev sahibinin yerel lig şampiyonu Play-Off oynar ve kazanan çeyrek finale yükselir. Asya, Afrika ve Kuzey Amerika şampiyonları direkt olarak çeyrek finale, Avrupa ve Güney Amerika şampiyonları ise direkt yarı finalden katılır.

EN ÇOK REAL MADRİD KAZANDI

Kulüpler Dünya Kupası'nı Real Madrid, dört kez kazanarak, bu turnuvada en çok mutlu sona ulaşan ekip oldu. Real Madrid ayrıca turnuvayı üst üste üç kere kazanarak, bunu başarabilen ilk takım olarak turnuva tarihine geçti.