Son yıllarda adı en uzun ve yüz kızartıcı skandal makalelerinde anılan sosyal medya platformu Facebook, yine adını skandal bir olayla hatırlatmayı başardı. Daha önce Cambridge Analytica skandalıyla tarihinin en kötü dönemlerini yaşayan Facebook'un bu kez müslüman kullanıcıların içeriklerine sansür uyguladığı ortaya çıktı.

Başta Filistinli, Keşmirli ve Rohingyalı müslümanlar olmak üzere birçok zulüm gören toplumun kendilerine yönelik şiddeti paylaşmasına sansür uyguladı. 

Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya uygulamasında bu gibi içerikler sansürlenirken, listenen toplumlara karşı kin ve nefret söyleminde bulunan paylaşımlara herhangi bir sansür uygulanmadı.

İLK DEĞİL, SON DEĞİL!

Facebook'un buna benzer pek çok skandal kararı var. Daha önceden ABD Başkanı Donald Trump şiddet içerikli bir paylaşımına herhangi bir yaptırım uygulanmamıştı. Yine benzer bir uygulama Hint ve İsrailli askerlerin Filistinli ve Keşmirlilere uyguladığı şiddetin görüntülerinin yer aldığı hesapları askıya alınmasıyla olmuştu.

Filistinli ve Keşmirli insan hakları aktivistleri, bu hesapların kalıcı olarak silinmesi veya askıya alınması konusunda uzun zamandır şikayetçi.