TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi görüşülerek kabul edildi ve EYT yasalaştı.

EYT için Meclis'te 395 kabul oyu kullanıldı. EYT Yasası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek. 

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı EYT'ye başvurular ne zaman yapılacak? EYT'liler ilk emekli maaşlarını ne zaman alabilecek? EYT başvurusu nasıl yapılır?... İşte EYT ile ilgili tüm bilmeniz gerekenler...

EYT'DE BAŞVURULAR NE ZAMAN YAPILACAK?

TBMM Genel Kurulu'nda, 395 oyla kabul edilen EYT'ye ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı KHK'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına gönderilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasayı onaylaması durumunda EYT yasası Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek. EYT'liler o saatten sonra emeklilik için SGK'ya başvurabilecek.

EYT İLE KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLACAK?

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her yıl artacak.

DÜZENLEME KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

5 BİN 975 GÜNE KADAR KADEME

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor. (Tablo: Kadınların emeklilik için prim gün sayıları)

PRİM GÜNÜ EKSİK OLAN NE YAPACAK?

EYT'de emeklilik için sigorta başlangıcı tutup da prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler de askerlik borçlanması yapabiliyor. Bu sayede eksik günler tamamlanabiliyor.

EYT'LİNİN İLK EMEKLİ AYLIĞI NİSAN’DA

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başvurular alınacak. İlk maaşların nisan ayında hesaplara yatırılması planlanıyor.

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın. Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın. Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığını" seçin. SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonu tıklayın.

Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın. Diğer iletişim bilgilerini de doldurun. ‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın. Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

YASA 4 MADDEYİ İÇERİYOR

- Yaş şartı tamamen kalkıyor

- Prim günü mevcut yasadaki gibi kalacak

- EYT kanun teklifi 2023 yılı için 2 milyon 250 bin sigortalıyı etkiliyor

- Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor

- Prim ve sigortalılık süresi dolan emeklilik hakkı elde edecek

- Emekli olduktan sonra 30 gün içinde aynı iş yerinde işe başlanması durumunda 500 TL yüzde 5 destek primi verilecek

- Taşerondan işçi kadrosuna geçenlerin ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanı olacak

- Başvurular ister e-Devlet üzerinden ister SGK'ya direkt olarak yapılabilecek

- EYT staj konusu yasada bulunmuyor.

- Kıdem tazminatı ödemeleri için işverene uygun koşullarda KGF desteği verilecek.

- SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak

- EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok