İddialara göre, kiralık ilanlarda bulunan evlerin bir kısmı sistemden çekildi, ancak bu ilanların Şubat ayındaki zamların ardından tekrar yayınlanacağı belirtildi. İstanbul'da emlak sektörüyle uğraşan Murat Gözüpek, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: "Şimdilik bekleyelim, Şubat ayında ilana çıkarız diyen müşterilerimiz var. Beylikdüzü’nde geçen hafta 10 bin liradan ilana çıkılan daireyi, ev sahibi talebiyle geri çektik. Aynı ilanı zamlar sonrası, yani Şubat ayında 18 bin liradan koyulacak şekilde anlaştık. Yine Bahçeşehir’de 22 bin liralık bir daire ilanı Şubat ayı başında 35 bin liraya geri ilana girilecek."
 
Gözüpek'in aktardığına göre, bu taktik sadece konut sektöründe değil, genel olarak fırsatçılığın yoğun olduğu her dönemde kullanılıyor. Gözüpek, "Asgari ücrete ve emekli maaşlarına zam yapılmadan 1 ay önce konut, otomobil ve gıda fiyatları yükseltiliyor. Vatandaşın cebine zam girmeden çıkıyor. Devlet buna müdahale etmeli. Boş daireler denetlensin. Bizim de işlerimiz kesildi. Fiyatların artacağını bilen vatandaşlar da ev bulma telaşına düştü. Ancak kiralık evler ilandan çekiliyor. Konut alımları zaten durmuştu, şimdi kiralıklarda da yaprak kımıldamıyor" şeklinde konuştu.
 
Emlak danışmanı Ece Eyüboğlu da benzer bir durumu doğrulayarak, konut satışlarının son dönemde zorlu bir süreç yaşadığını ifade etti. Eyüboğlu, bankaların konut kredisi vermemesi nedeniyle ev alamayanların kiralamaya yönlendiğini ancak son 3 aydır talep ve arzın azaldığını belirtti. Özellikle ev sahiplerinin kiralık konut fiyatlarını düşürmeye yanaşmadığını ifade eden Eyüboğlu, "2024 yılını bekleyenler var. Asgari ücret zammı ve emekli maaşlarının artması ile piyasada hareketlenme yaşanacaktır. Çünkü bugün İstanbul’da bir ev taşımak; nakliye, kira, depozito, emlakçı komisyonu derken 50-60 bin lirayı buluyor" dedi.
 
Piyasadaki köpüğün erimesinin ev sahipleri ve kiracılar arasında zam davalarını da azalttığını belirten avukat Sema Solmaz ise, "Ara buluculuk davaları genel olarak olumlu sonuçlanıyor. Kira fiyatlarının düşüşe geçmesi ile ev sahipleri insafa gelmeye başladı. Ayrıca yüzde 25’lik kira zam sınırı önümüzdeki temmuz ayında bitecek. Bakanlık koridorlarında bu iddia var" diye ekledi. Solmaz, kira zam davalarının genellikle enflasyon rakamı ile uzlaşmaya varıldığını ifade ederek, "Yüzde 25 zam sınırı var evet ama açılan davalarda evde oturma süresi ve emsal değerler dikkate alınıyor. Ev sahipleri kiracıların lehine olan bu davaların uzamaması için orta yolda anlaşmaya varıyor. Genel olarak zam oranları enflasyon ile doğru orantılı gidiyor" şeklinde konuştu.

 

 

 

KAYNAK:yeniakit.com