1-BİNANIN DIŞ YALITIM, MANTOLANMASI GİDERLERİ KİME AİT?


Konut sahipleri, acil olmayan ve lüks niteliğinde olan tamir ve tadilat masraflarını ödemek zorunda değildir. Ancak, çatı tadilatı gibi durumlar acil onarım sayılmaktadır ve konut sahipleri bu masraflara katılmak zorundadır. Kiracı ise acil onarım doğrultusunda ödediği masrafı, dekontu göstererek kiradan düşebilir. Ancak, mimari projeye uygun olmayan ekstra tadilat giderleri konut sahibine yüklenemez.

2-ÇATI, BACA GİBİ ORTAK KULLANIM ALANLARININ BAKIM VE ONARIM GİDERLERİ KİMİN SORUMLULUĞUNDADIR?


Çatı, baca, genel dam teras, yağmur olukları gibi ortak kullanım alanlarının bakım ve onarım giderleri, tüm konut sahiplerinin ortak sorumluluğundadır. Kiracı bu masrafları, site yönetimine ya da bankaya yatırdıktan sonra dekontu konut sahibine ileterek kiradan düşebilir.

 
3-KOMBİNİN BAKIMI, TAMİRİ VE YENİLENMESİ GİBİ MASRAFLAR HANGİ TARAFIN YÜKÜMLÜLÜĞÜNDEDİR?


Kombinin yıllık bakımı, peteklerin temizlenmesi gibi periyodik işlemler kiracının sorumluluğundadır. Ancak, kombinin arızalanması, parça değişimi, yenilenmesi gibi durumlarda gider, konut sahibine aittir. Kiracının kombiye zarar verdiği belirlenirse, fatura ev sahibine kesilemez.

4-PETEKLERİN TEMİZLİĞİ KİRADAN DÜŞÜLÜR MÜ?
Borçlar Kanunu’na göre, peteklerin temizlenmesi gibi işlemler kiracının yükümlülüğündedir. Ancak, yerel adetlere de bakılarak bu konuda farklı hükümler uygulanabilir.
 
5-TADİLAT MASRAFLARI KONUSUNDA UYUŞMAZLIK YAŞANIRSA, ARABULUCUYA HANGİ TARAF MÜRACAAT ETMELİDİR?


Tadilat ve bakım giderleri için talebi olan taraf, arabulucuya başvurabilir. Kiracı ve konut sahibi, arabulucu vasıtasıyla masrafların miktarı, ödeme şekli gibi konuları görüşerek uygun bir çözüm yolu bulabilir. 6-KİRALANAN DAİRENİN SU TESİSATI BOZULURSA TESİSATIN TAMİRATI KİMİN SORUMLULUĞUNDADIR?
Eğer tesisatın tamiratı kapsamlı ve pahalı bir işlem gerektiriyorsa, konut sahibi ile iletişime geçmek gereklidir. Konut sahibi, daha uygun fiyata tamiratı yaptırabilir. Kiracı ise zorunlu onarım çerçevesindeki işlemleri yaparak bedelini kiradan düşebilir.
 
7-KİRACI, BOZUK ASANSÖR İÇİN PARA ÖDEMEK ZORUNDA MI?


Binanın ortak kullanım alanlarının tamiri ve bakımı, kat malikinin sorumluluğundadır. Asansör de bu alanlardan biridir. Kira kontratında farklı bir hüküm bulunmadığı sürece kiracı bu giderleri karşılamaz. 8-KİRACININ BİNAYA İLİŞKİN HANGİ GİDERLERİ ÖDEMESİ GEREKİR?
Kiracı, binanın temizliği gibi idari masraflara katılmakla sorumludur. Ancak, binanın demirbaşlarına ait giderler konut sahibine aittir. Kiracı ayrıca kiralananın normal kullanımı için gerekli olan temizlik ve bakım giderlerini de ödemekle yükümlüdür.

 

KAYNAK:yeniakit.com