MI6'in eski başkanına göre Vladimir Putin'in sağlığında "temel bir sorun" var ve Parkinson hastalığına yakalanmış olabilir.

1999'la 2004 arasında Britanya istihbarat servisinin başında bulunan Sör Richard Dearlove, Avrupa'daki kaynaklarının Putin'in sağlığının kötüye gittiğine inandığını söyledi.

Bir görüşe göre Rusya Devlet Başkanı, semptomları arasında sanrı görme de bulunan Parkinson hastalığından muzdarip.

Sör Richard bunun Putin'in "paranoyasını" ve önde gelen muhalif isim Aleksey Navalni'nin ölümünü açıklayabileceğini söyledi.

Bu açıklama, son yıllarda Putin'in sağlığıyla ilgili kanser olduğu ya da dublör kullandığı gibi asılsız teorilerin ortaya atıldığı spekülasyonların ardından geldi.

Sör Richard, Putin'in sağlık durumuyla ilgili bir soruya LBC'de şu yanıtı verdi:

Buna net bir cevabım yok ama hâlâ Doğu Avrupa'da bulunan, tıbbi bakımdan temel bir sorun olduğunu düşünen tanıdıklarım ve arkadaşlarım var. Ancak ben bir klinisyen değilim.

Putin'in ne tür bir hastalığı olabileceği konusuna da açıklık getirdi:

Muhtemelen Parkinson, tabii ki farklı tezahürleri, farklı varyasyonları, farklı ciddiyetleri var.

Ama eğer adam paranoyaksa, ki bence Navalni'nin öldürülmesi belli bir paranoyaya işaret ediyor olabilir, bu da belirtilerden biri.

Kremlin'in baş düşmanı Navalni, her seferinde iki haftaya kadar hücre hapsinde tutulduğu, Kuzey Kutbu'ndaki bir hapishanede geçen cuma öldü.

Ölümü dünya çapında infiale yol açarken, Britanya Dışişleri Bakanı Lord David Cameron şunları söyledi:

Rus yetkililerin Navalni'yi tehdit olarak gördükleri ve onu susturmak için defalarca girişimde bulundukları açık.

Navalni, Ocak 2021'de Moskova'ya döndüğünden bu yana parmaklıklar arkasındaydı. O tarihten önce Kremlin'i suçladığı noviçok zehirlenmesi nedeniyle Almanya'da hayatını kurtaran bir tedavi görmüştü.

Daha sonra geçen yılın sonlarında "Kutup Kurdu" diye bilinen Kuzey Kutbu'ndaki ücra hapishaneye nakledilmiş, uluslararası toplum ve Navalni'nin destekçilerinin onu susturmaya çalışmak için uydurulduğuna inandığı suçlamalarla birden fazla cezaya çarptırılmıştı.

Navalni'nin ölümü, Putin'in kolaylıkla yeniden seçilmesi beklenen ve Navalni'nin hapishanede bile defalarca ve şiddetle karşı çıktığı başkanlık seçiminden bir ay önce gerçekleşti.

Kremlin, Navalni'nin ölümünde parmağı olduğunu reddediyor.

Siyasi rakibinin ölümünden sonra Putin, perşembe günü nükleer kapasiteli yeni bir bombardıman uçağıyla uçarken görüldü. Bu hareket Batı tarafından, Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle Batı'yla gerilimin hızla arttığı bir dönemde Rusya'nın nükleer gücünü hatırlatmak amacıyla yapılmış bir hamle olarak değerlendirildi.

Bu konuya değinen Sör Richard, LBC'ye şunları söyledi:

Putin duruşunu her zaman korur. Bu onun karakterinin bir parçası ve hastalığı hakkındaki söylentiler, eğer hastaysa, hasta olmadığını gösterecek şekilde duruşunu daha da önemli hale getiriyor olabilir.

Bu bir değişiklik değil, her zaman yaptığı bir şey.

 KAYNAK: Independent