Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tatar, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşmesinin çok samimi bir ortamda gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Kendisinin gönlü bizimle" dedi.

Azerbaycan'ın 2. Karabağ Savaşı'nda elde ettiği zaferin Kıbrıs Türkleri tarafından da memnuniyetle karşılandığına işaret eden Tatar, bundan sonraki Azerbaycan ziyaretlerinde Karabağ'a ve Nahçıvan'a da gideceğini söyledi.

Dünya 5'ten büyüktür

Tatar, İsrail ile Filistin arasındaki sorunu değerlendirirken uluslararası kurumların yetersiz kalmasına dikkati çekerek, "Orada mazlum ve günahsız insanların nasıl sefil duruma düştüğünü, nasıl kurşunların hedefi olduğunu, 'İnsanlık nerede' dediğimiz vahşeti görüyoruz. İşte burada Sayın Cumhurbaşkanı'nın (Erdoğan) ne kadar haklı olduğu ortaya çıkıyor. Dünya 5'ten büyüktür" ifadelerini kullandı.

KKTC, Doğu Akdeniz'deki barışın kilididir

Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile gelecek işbirliklerine yönelik, "Mütekabiliyet esasında Rum komşularımızla iki devlet arasında her türlü ilişki ve işbirliği geliştirmeye hazırız. Türkiye'nin de onay ve desteğiyle gerek doğal gaz ve petrol arama çalışmalarında gerek Türkiye'den getirilecek suyun paylaşımı noktasında, yenilenebilir enerji hususunda, Türkiye üzerinden çekilecek enerji hattı hususunda işbirliğine hazırız. Girne sahillerinden sadece 40 mil uzaktaki Anamur'a veya yakın bir bölgeye bir kablo çekildiğinde Avrupa Birliği'ne çok daha kolay ve rantabl enerji köprüsü oluşturulabilir. Bu hat hem KKTC hem de Güney Kıbrıs için çok faydalı olabilir. Ada'nın topyekun enerji meselesini halledebilir. KKTC, Doğu Akdeniz'deki barışın kilididir. KKTC, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın anahtarıdır" diye konuştu.