Dağlık Karabağ'daki savaşı 27 Eylül 2020 tarihinde Azerbaycan'a saldırarak başlatan Ermenistan hakkındaki gerçeği ortaya koyan bir belge sızdırıldı. Erivan'daki siyasi çalkantı halen tüm hızıyla devam ederken Ermenistan muhalefet partileri, Erivan yönetiminin, Azerbaycan'a saldırmasından bir ay önce savaşa hazırlık yaptığını ortaya koyan bir belgeyi paylaştı. Sızan gizli belge, Dağlık Karabağ Savaşı'nı isteyen tarafından aslında Ermenistan olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

GİZLİ BELGE ORTAYA ÇIKTI

Söz konusu belgenin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın kendisine ait olan sosyal medyya hesabından, Azerbaycan'a bırakılması gereken toprakları gösteren, 2010 tarihli bir belgeyi yayınlamasının ardından sızdırılması da dikkatleren kaçmadı. Hatırlanacağı üzere Ermenistan, 27 Eylül'de Azerbaycan'a saldırarak savaşı başlatmış, 44 günlük savaş sonunda hezimete uğramıştı.

SAVAŞIN BAŞLAMASINDAN 26 GÜN ÖNCE HAZIRLANMIŞ

Ermenistan'daki muhalefet partileri, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki savaşın başlamasından 26 gün önce hazırlanan resmi ve gizli bir belgeyi sızdırarak Erivan yönetiminin savaş hazırlığında olduğunu tescilledi.

Ermenistan'daki eski lider Serj Sarkisyan'ın damadı olan Mikayel Minasyan'ın bizzat sıldırdığı belge, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) tatbikatı esnasında, 1 Eylül 2020 tarihinde gönderilmiş.

Belge, Ermenistan ve Erivan'ın dahi tanımadığı, Dağlık Karabağ'ın kağıt üstündeki yönetimlerinin, bölgede bir savaş çıkacağını bildiğini açık olarak gösteriyor.