Dağlık Karabağ bölgesinde çarpışan Azerbaycan ve Ermenistan ülkelerinden yalnızca bir tanesi galip çıkabildi. 30 yıl aradan sonra topraklarına kavuşan ve haklı mücadelesini kazanan Azerbaycan, büyük bir coşkuyla kutlama yaptı. Azerbaycan halkı sokaklara döküldü, ellerinde bayraklarla doyasıya kutlama yaptı.

Sokaklara dökülen yalnızca onlar değildi. Erivan şehrindeki Ermeni halkı da sokaklara döküldü, ancak onlar; Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın istifasını isteyerek hükümet binasına saldırdı.

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında imzalanan ortak bildiriyle Paşinyan resmi olarak yenildiğini kabul etti. Dağlık Karabağ toprakları, en başından beri olması gereken yerine, Azerbaycan'ın himayesine bırakıldı. Ermenistan'da ise halk, yenilgiyi kabul eden Paşinyan'a çok sert tepki gösterdi.

Muhalefet tarafı da Paşinyan'ın istifa etmesi gerektiğini savunarak ultimatom verdi. Tüm bunlar olurken Paşinyan çoktan sırra kadem basmıştı. Geçen süre zarfında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bir sığınakta saklandığı iddia edilmişti.

PAŞİNYAN 'HAİN' OLARAK İLAN EDİLDİ

Paşinyan, üç ülke arasındaki ortak bildiriye imza atarak yenilgiyi resmen kabul etti ve Karabağ'ı Azerbaycan'a bıraktı. Bu sebeple hem halk, hem de muhalefet tarafından 'hain' olarak ilan edilen Paşinyan'ın istifası istendi.

Halk ayaklanarak hükümet binasına, hatta Paşinyan'ın şahsi konutuna saldırdı. Burada Paşinyan'a ait özel eşyalar halk tarafından yağmalandı. Paşinyan ise daha sonra bir video aracılığıyla halkına ulaşarak bunu yapmaya mecbur olduğunu, aksi takdirde 20 bin Ermeni askerin Azerbaycan'ın elinde esir düşeceğini iddia ederek kendini savundu.

"MALUBİYETİN EN BÜYÜK SORUMLUSUYUM"

Video konferans yöntemiyle bir basın toplantısı düzenleyen Paşinyan, Azerbaycan'a karşı olan savaşın mağlubiyetle sonuçlandırılmasındaki en büyük sorumlunun kendisi olduğunu kabul ederek gerekli görüldüğü takdirde mahkemeye çıkacağını söyledi. 

İstifa çağrılarına ilişkin de yorum yapan Paşinyan, böyle bir adım atmayacağını açık bir şekilde ifade ederek kendisinin gündeminde sadece Ermenistan'ın güvenliğini ve istikrarını sağlamak olduğunu belirtti.

ERMENİSTAN'A FARKLI ANLAŞMALAR TEKLİF EDİLDİ Mİ?

Başbakan Paşinyan'a, savaşın farklı zamanlarında Ermenistan tarafına farklı anlaşmalar getirilip getirilmediği hususundaki soruyu yanıtlayarak farklı belgeler sunulmadığını ifade etti.

Savaşın öncesinde Şuşa da dahil olacak şekilde tüm toprakların Azerbaycan'a teslim edilmesine ilişkin mantığın 2016 yılından bu yana devam ettiğini iddia eden Paşinyan, Ermenistan tarafı olarak bu teklifleri ertelemek durumunda kaldıklarını belirtti.

Paşinyan, bahsi geçen toprakların Azerbaycan'a teslim edilmesi şartını kabul ettikleri takdirde savaşın en başından engellenebileceğini, ancak kendilerinin savaşmayı tercih ettiğini de ileri sürdü.