Dağlık Karabağ bölgesinde 44 gün süren savaş Azerbaycan'ın galibiyetiyle son buldu. Ermenistan yenilgiyi kabul etti. Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında imzalanan ortak bildirge ile Ermenistan resmi olarak teslim oldu ve ateşkes anlaşmasını kabul etti. Ermenistan'a bölgeyi terk etmesi için süre tanındı. Ermeniler Kelbecer'i terk ederken kendi evlerini ateşe verdi, hatta mezardaki ölüleri de çıkarıp bölgeden çıkmaya başladı. O anlar Azerbaycan askerleri tarafından fotoğraflandı.

MEZARDAKİ ÖLÜLERİ ÇIKARDILAR

Ermeniler, Kelbecer kentinde bulunan kabristanda yatan akrabalarının mezarlarını açarak kalan kemikleri ve tabutları yanlarına aldıktan sonra bölgeyi terk etti. Yenilgiyi en başından beri hazmedemeyen Ermeni halkı, evlerini ateşe verdikten sonra bölgeden çıktı. Açılan mezarlar ise Azerbaycan askerleri tarafından görüntülendi. Ermenilerin kemik ve tabutları alarak şehri terk ettiği görüldü.

KELBECER'İN BOŞALTILMASI İÇİN EK SÜRE

Doğa koşulları ve iklim şartları sebebiyle Azerbaycan, Kelbecer şehrinin boşaltılması için Ermenilere 10 günlük ek süre tanıdığını duyurdu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, konuya ilişkin açıklamasında Ermenistan'ın insani sebeplerden ve yaşadığı zorluklardan ötürü Azerbaycan'ın ek süre vermeye hazır olduğunu belirterek Ermenistan'a 10 günlük ek süre verildiğini duyurdu. Bölgede bulunan Ermeniler, 10 gün içinde Kelbecer'i boşaltmak durumunda.

KELBECER'İN DEVİR TARİHİ 25 KASIM 2020

Hacıyev ayrıca Kelbecer şehrinden Ermenistan'a çıkan tek yolun yetersiz geçiş kapasitesiyle bağlantılı olduğunu vurguladı. Bu sebeple insani sebeplerden ötürü Ermenistan'ın erteleme talebinin onaylandığı, Kelbecer şehrinin devir tarihinin de 15 Kasım 2020 tarihinden 25 Kasım 2020 tarihine kadar ertelendiği açıklandı.