Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgını sebebiyle esnaflara verilecek olan kira desteği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, koronavirüs salgınından ötürü yeni düzenleme kararları alındığını, bu doğrultuda yerel yönetimlerin iş yerleri de dahil olacak şekilde sahip olunan taşınmazlarla ilgili kiralar ve benzeri düzenlemelerin şartlarını barındıran genelgenin Türkiye genelindeki valiliklere gönderildiğini söyledi.

GENELGE 81 İLİN VALİLİKLERİNE GÖNDERİLDİ

Sosyal medya platformu Twitter'da bulunan resmi hesabından konuya ilişkin bir açıklama yapan Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimatlar doğrultusunda yeni bir düzenlemeye geçildiğini, bu kapsamda yerel yönetimlerin iş yerleri de dahil sahip olunan taşınmazlarla ilgili kiralar ve benzeri düzenlemelerin şartlarını kapsayan genelgenin 81 ildeki valiliklere gönderildiğini duyurdu.

ÖDEME TARİHLERİNDE ERTELEME YAPILABİLECEK

Bakan Kurum, "Koronavirüs salgınının ekonomik hayata olan etkisinin azaltılması amacı ile yerel yönetimler, şirketlerinin ve bağlı kuruluşların mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan taşınmazların irtifak hakkı, kiralama konusu ve benzeri kullanımlara alakalı olan düzenlemeyi yürürlüğe koyduk. Pandemiden ötürü faaliyetlerinde azalma gözlenen işyerleri için idaremiz koordinesinde yapılacak değerlendirme kapsamında, bahsi geçen bedellerin ödeme tarihlerinde erteleme yapılabilecek veya indirime gidilebilecek." dedi.

FAALİYETLERİ DURDURULAN İŞLETMELERDEN BEDEL TAHSİL EDİLMEYECEK

Bakan Kurum, faaliyette bulunamayan veya faaliyetlere durdurulan işletmelerden bu süre zarfında bahsi geçen bedellerin tahsil edilmeyeceğini açıklayarak, "Yapılacak değerlendirmeler sonucunda sözleşmeler karşılıklı olarak fesh edilebilecek veya sözleşme süreleri uzatılabilecek. Ödemeyi peşin olarak yapan fakat ekonomik zarara uğrayan veya iş kaybına uğrayan iş yerlerine pandemi boyunca gerekli olan erteleme süre uzatımı ve indirim hakkından faydalanabilecek." ifadelerini kullandı.

KİMLER DESTEKTEN FAYDALANABİLECEK?

3 ay süresince aylık 1000 TL destek ödemesi yapılacak. Hibe şeklinde verilecek olan esnaf destek ödemesinden; dolmuş ve servis işletmecisi, taksi, pazarcı, oto tamircisi, terzi, düğün salonu işletmecisi, pansiyon, kreş, yurt, pazarcı, taksi, pastaneci, lokantacı, dolmuş ve servis işletmecisi ve kadın ve erkek kuaförü gibi kesimler faydalanacak.

Ayrıca, KDV indirimlerinin süresi de 1 Haziran tarihine kadar uzatıldı.