Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 programını imzaladı. Bu program ile yatırımcılara güvence verildi. Yatırım sürecine etkisi olan tüm maliyetler bu vesileyle azaltılacak. Böylelikle hem yerli hem de yabancı yatırımcıların hukuki açıdan hiçbir endişesi kalmayacak.

ERDOĞAN, 2021 AJANDASINI İMZALADI

Yatırım ve iş ortamını güçlendirme hususundaki yeni teşvikler, hukuki güvence ve reform adımları için harekete geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli başlıkları barındıran 2021 ajandasını imzaladı. Ajandada yer alan bazı önemli başlıklar şu şekilde;

MALİYETLER AZALACAK: Yatırım ve iş ortamına etkisi olan tüm bürokratik süreçler basit hale getirilecek. Yatırım süreçlerine etki eden maliyetlerde düşüşe gidilecek.

İZİN SÜRECİ HIZLANDIRILACAK: Yerel yönetimin yatırım izinleriyle ilgili olan uygulamaları basite indirgenecek. Yatırımcının işini zorlaştıracak uygulamalar tek tek kaldırılacak. Bu süreçte E-Belediye adlı uygulama yaygınlaştırılacak. Böylece tekdüze bir uygulama sürecine ortam hazırlanacak.

YATIRIMCIYA HUKUKİ GÜVENCE VERİLECEK: Önümüzdeki senenin son ayına kadar yargıdaki teknolojik imkanların kullanımı önemli ölçüde arttırılacak.

ARABULUCULUK SİSTEMİ: Uyuşmazlıkların çok daha kısa sürede çözülebilmesi için arabuluculuk sistemi yaygın hale getirilecek. İhtisas mahkemelerinde görevli olan hakimler çevre, imar ve yatırım gibi konulara ilişkin eğitim sürecinden geçecek.

HARAÇ MEZAT SATIŞINA SON VERİLECEK: Yeni icra dairesi modeli öncelikli olarak iş yoğunluğu olan yerlerde yaygın hale getirilecek. Sanal icra dairesi uygulamasına geçiş yapılacak. İcra ve iflaş süreçlerinde bulunan hata payı düşürülecek ve haczedilen malın asıl değerinde satılması için ortam hazırlanacak.

LİSANSLI YEDİEMİN DEPOSU: Yedieminlik kurumu iyileştirilecek. Bu kapsamda lisanslı yediemin deposuna geçiş yapılacak ve tasfiye usulü tekrardan düzenlenecek.

DAHA BASİT BEYANNAMELER: Vergi beyannameleri yeniden gözden geçirilip sade hale getirilecek. Bu sayede iş kolaylığının arttırılmasına zemin hazırlanacak. Ayrıca serbest ticaret anlaşmalarıyla ilgili olarak cari dengenin devam edebilirliği de gözetilecek.