Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 747. ölüm yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanŞeb-i Arus ile alakalı bir mesaj yayınladı. Mesajında Mevlana'nın gittiği yoldan gideceklerini vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca dostluğa, barışa ve kardeşliğe de vurgu yaptı. İşte Erdoğan'ın yayınladığı mesaj...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MESAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şeb-i Arus vesilesiyle yayınladığı mesajında insanlara, Hazreti Mevlana'dan aldıkları ilham vasıtasıyla dil, din, ırk gözetmeksizin yardım ellerini uzattıklarına ve bölgede adalet ve barışın hakimiyet göstermesi için gayret ettiklerini belirtti. Yakmaktan, yıkmaktan, katletmekten ve öldürmek gayrı hiçbir şey bilmeyen modern dönem haramilerinin varlığına rağmen Mevlana'nın izinden gittiklerinin altını çizen Erdoğan; Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin yaktığı sevgi, hikmet ve dostluk meşalesini taşımayı sürdüreceklerine vurgu yaptı.

Şeb-i Arus ne demektir? Ne anlama gelmektedir?

Şeb-i Arus'un Türkçe kelime anlamı "Düğün Gecesi" olarak kayıtlara geçer. Bu gece, Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir. Ölümü Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi şeklinde gören Mevlana Celaleddin Rumi, öldüğü geceyi Düğün Gecesi olarak saymıştır. Bu sebeple Mevlevilikte, Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü geceye Şeb-i Arus adı verilir.


Haber düzenleme: Ecem Köksal