Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi'ne videokonferans yöntemiyle katılım gösterdi. Katıldığı zirvede konuşma yapan Başkan Erdoğan, yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgını ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın sürecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda dünyadaki gelişmiş ülkelerin başta olacağı şekilde hiçbir ülkenin iyi bir imtihan veremediğini dile getirdi. Ekonomik bakımdan güçsüz olan ülkeleri bir bir kaderlerine terk edildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar G-20 üyesi olan 15 ülkeye hibe yardımı yaptıklarını ve bunun yanı sıra ülkedeki ihracat ve satın alma izinlerini de karşıladıklarını beyan etti.

COVİD-19 AŞISINA HERKES ULAŞABİLMELİ

Almanya'da Profesör Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci tarafından üretilen koronavirüs aşısı ile ilgili ümit verici haberleri de mutlulukla takip ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu aşıların insanlığın ortak malı şeklinde kullanıma sunulması gerektiğine dikkat çekti. Bu doğrultuda G-20 platformunun koronavirüs aşısını herkesin satın alabilmesi hamleler yapması gerektiğini belirtti. Türkiye'de 16 aşı çalışması gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, üretilecek aşının tüm insanlığın hizmetine sunulması hedefinde olduklarını söyledi.

ERDOĞAN: İKİ YANLIŞ BİR DOĞRU ETMEZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgının sağlık alanının yanı sıra küresel ekonomik mimari alanında da kendisini hissettirdiğine dikkat çekti. Bu doğrultuda korumacılığın arttığı ve gümrük duvarlarının yeniden yükseldiği, ayrıca içe kapanma eğliminin de tekrardan güçlendiğini belirten Erdoğan, "İki yanlış bir doğru etmez bunu hepimiz biliyoruz." ifadelerini kullandı.

İş piyasaları olumsuz yönde etkileniyor

Türkiye'nin, Dünya Ticaret Örgütü'nün temel ilkeleri kapsamında adaletli bir küresel ekonomik yükselişten ve refah paylaşımından yana olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bunun mümkün olabilmesi için Dünya Ticaret Örgütü'nün reform sürecinin ileri bir noktaya taşınması gerektiğini söyledi. Örgütün kritik öneme sahip müzakere, izleme ve anlaşmazlıkların çözümü işlevlerini iyileştirmesinin şart olduğunu belirten Erdoğan, koronavirüs salgınının iş piyasasını da olumsuz yönde etkilediğini vurguladı.

Türkiye'de istihdam dengelerini sağlıyoruz

Kayıt dışı ekonomide çalışanlarla genç, kadın, engelliler başta olacak şekilde toplumdaki hassas kesimlerin salgının yükünü çok daha ağır olarak taşıdığına dikkat çeken Erdoğan, bu sıkıntıların dayanıklı ve kapsayıcı Sosyal Güvenlik sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi.

Türkiye'nin dünyanın en geniş tabanlı ve en kuşatıcı Sosyal Güvenlik sistemlerine sahip olan ülkeler arasında yer aldığını belirten Erdoğan, salgın döneminde hızlı bir şekilde hayata geçirdikleri ekonomik sosyal koruma kalkanı vasıtası ile istihdamın dengesini stabil tutacak önlemleri başarılı bir şekilde uyguladıklarını vurguladı.