Geçtiğimiz gün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sokağa çıkma yasağını açıklamıştı. Koronavirüs (covid-19) salgınının seyrinin önüne geçilememesi sebebiyle daha sıkı tedbir almak durumunda kaldıklarını daha önceki açıklamalarında beyan eden Erdoğan, yeni yasakları duyurdu.

Erdoğan'ın açıklamalarından sonra İçişleri Bakanlığı tarafından yeni bir genelge yayınlandı. Genelge, tüm Türkiye'deki illerin valiliklerine iletildi. Bu akşamdan itibaren başlayan sokağa çıkma yasağının detayları merak ediliyor. İşte tüm detaylarıyla yeni İçişleri Bakanlığı genelgesi...

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

İkinci bir emre kadar, Türkiye genelinde Cuma günleri saat akşam 21:00'de başlayarak, Cumartesi ve Pazar günlerini bütünüyle kapsayacak şekilde ve Pazartesi günleri saat sabah 05:00'da sona erecek şekilde hafta sonları sokağa çıkmak tamamen yasaklanacak. 1 Aralık 2020 tarihinden itibaren (bugün) başlayacak olan yasaklar, ikinci bir karar açıklanıncaya kadar yürürlükte olacak.

Sokağa çıkma yasağı ne zaman başlıyor?

İlk yasak uygulaması, 4 Aralık 2020 Cuma, saat 21:00'da başlayacak. Yasağın bitiş tarihi 7 Aralık 2020 saat sabah 05:00 olacak. Bütün vatandaşlar, sokağa çıkma yasağına dahil olacak. Bundan böyle bütün hafta sonlarında aynı yasak kararı uygulanacak. Sokağa çıkma yasağının ne zaman bitip bitmeyeceğine ilişkin herhangi bir bilgi yok.

Kimler sokağa çıkma yasağından muaf?

Vatandaşlar, sokağa çıkma yasağında kimlerin sokağa çıkabileceğini araştırıyor. Kısıtlama süresince imalat, lojistik, üretim ve tedarik zincirlerinde herhangi bir aksama olmaması için kimi kurum ile kuruluşlar ve bu yerlerde çalışan vatandaşlar, kısıtlamadan muaf olacak.

HAFTA SONU HANGİ İŞLETMELER AÇIK?

Hafta sonları manav, market, kasap, kuruyemişçi ve bakkallar, 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Vatandaşlardan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü olanlar hariç, diğerleri zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için araç kullanmamak şartıyla, ikamet ettikleri yerlere en yakın olan manav, market, kasap, kuruyemişçi ve bakkallara gidip gelebilecek.

Bahsi geçen manav, market, kasap, kuruyemişçi ve bakkallar ile online sipariş firmaları, adrese teslim şeklinde satış yapabilme imkanına sahip olacak. Hafta sonu ekmek üretimi yapılan fırın, unlu mamul ruhsatına sahip iş yerlerinde bulunan yalnızca ekmek satan bayileri açık konumda olacak. 

İkamete en yakın yere gidip alışveriş yapılacak

Vatandaşlar, ikamet ettikleri yere en yakın fırına gidebilecek. Bu iş yerlerine ait olan ekmek dağıtım araçları ile yalnızca bakkal ve marketlere ekmek servisi yapılacak. Söz konusu araçlar hiçbir koşulda sokak arasında ekmek satışı yapamayacak.

Restoran ve lokantalar paket servis hizmeti verecek

Restoran ve lokantalar, hafta sonu yalnızca paket servis hizmeti verecek. Bu hizmet, 10.00-20.00 saatleri arasında verilecek.