"Azadlık Günü" vesilesiyle kardeş ülke Azerbaycan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile olan ikili görüşmelerini gerçekleştirdi. İki liderin görüşme sonrasında anlaşmalara imza attığı belirtildi.

Düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulunuldu. İşte o açıklamalar...

AZERBAYCAN VE TÜRKİYE KADAR BİRBİRİNE BAĞLI BAŞKA ÜLKE YOKTUR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Azerbaycan tek değil hak davasına çıkmıştır ve Türkiye de Azerbaycan'ın yanında yer almaktadır. Azerbaycan davasında haklıdır. Dünyada Azerbaycan ve Türkiye kadar birbirine bağlı olan ve her daim birbirinin yanında yer alan ikinci bir ülke yoktur. Azerbaycan ve Türkiye, bağımsız siyasetlerini dünya çapında yürüten ülkelerdir. Dünyanın pek çok ülkesinde adaleti ve hakkı Türkiye koruyor ve müdafaa ediyor.

Dağlık Karabağ savaşında Türkiye'nin savunma sanayisinde yer alan Bayraktar çok büyük bir rol oynamıştır.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: 44 gün süren savaştan sonra ortaya çıkan sonuç Azerbaycan'da yaşayan kardeşlerimizin ne kadar sevindirdi ise Türkiye'deki kardeşlerimizi de o kadar sevindirmiştir. Gerek hükümetimiz olarak, gerekse parlamentonun büyük bir kısmı olarak Azerbaycan'ın bu şanlı zaferini birlikte kutladık.

Kardeşimin daveti ile bugünkü törenlere katıldık. Caddedeki heyecanı gördüğümüz an böyle bir zaferin sonucunda ancak böyle coşku olurdu, bizler de bunu gördük dedik.

KARABAĞ'DA NEDEN 30 SENE ÇİLE ÇEKTİRİLDİ?

Karabağ neden bugüne kadar sürüncemede kaldı diye kardeşimle bugün etraflıca görüştük. Karabağ'da neden 30 sene boyunca bu çile çektirildi? MİNSK üçlüsü adındaki bu üçlünün işi tam olarak neydi? Bunlar dünya üzerindeki en güçlü ülkelerdi. Neden oyalandı, neden neticelendirilmedi? İsteselerdi neticeye kavuşturur muydu? Evet.

Ama sonra çok daha olumlu yönde mesajlar geldi. Bunların en başında da Fransa neticeler elde etme çabasındaydı. Kardeşimi aradı. Zaman zaman bizlere de ulaşmaya çalıştı ama doğrusu dönüş yapmadık.

Ders başkaydı, bunu biliyordu. Kardeşlerimiz bununla ilgili özellikle 'göbeğimizi keseceğiz' dediler ve adım attılar. İş, adım attıktan sonra yürümeye başladı.

PLATFORMDA ERMENİSTAN DA YER ALABİLİR

Ben de platform konusunu önemsiyorum. 6'lı bir platform oluşturabiliriz. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bunu kabullendi. Gürcistan, İran, Azerbaycan, Türkiye ve Rusya kabul edip uyarlarsa bu platformda Ermenistan'da yer alabilir.

BİZİM TÜM SIKINTIMIZ ERMENİSTAN YÖNETİMİ İLE

Kardeşime bugün de söyledim, eğer bu yönde olumlu bir adım atılırsa bizler de kapalı olan kapılarımızı açacağız. Kapılarımızı Ermenistan'a kapatalım şeklinde bir derdimiz yok bizim. Ermeni halkına karşı da bir şeyimiz yok, tüm sıkıntımız Ermenistan yönetimi ile... Benim ülkemde yaşayan 100 bin Ermeni vatandaş var.

MACRON, SEN DAHA SİYASET NEDİR ÖĞRENEMEMİŞSİN

Kendi Meclisi'nden geçirdiğin bir kararla, 'Biz burayı tanıdık, burası artık devlettir' diye bir şey söyleme hakkına sahip olmuyorsun. Bunu Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bile kabul etmiyor. Sen Fransa Cumhurbaşkanı Macron olarak, böyle bir şey getirip kendi Meclisi'nden geçirmeye uğraşıyorsun. Demek ki daha siyaset nedir öğrenememişsin, devlet yönetimini de öğrenememişsin. Ne, nasıl olur bunları da bilmiyor. Bana yarın kızacak, belki bu akşam kızacak. Öyle bile olsa bizler, hakkı söylemek zorundayız.