2020-2021 Adli Yılı açılışında, DHKP-C'li Ebru Timtik'in pankartının İstanbul Barosu'na asılmıştı. Ebru Timtik, yakın zamanda, girdiği açlık grevinden ötürü yaşamını yitirmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, pankartın İstanbul Barosu'na asılmasına ilişkin tepki göstererek, "Önümüzdeki dönemde avukatlıktan teröristliğe uzanan bu kanlı yolun önünü kesmek için gerekeni yapacağız." demişti.

AVUKATLAR KANUNU'NUN 134. MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK

Konuya ilişkin gelen bilgilere göre, Avukatlık Kanunu'nun, "Disiplin cezalarının uygulanacağı haller" başlıklı 134. maddesinde düzenlemeye gidilmesi üzerinde konuşuluyor. 

Madde doğrultusunda "avukatlık onuruna, düzen ve gelenekleri ile meslek kurallarına uymayan eylem ve davranışlarda bulunanlarla, mesleki çalışmada görevlerini yapmayan veya görevinin gerektirdiği dürüstlüğe uygun şekilde davranmayanlar" hakkında ilgili disiplin cezalarının uygulanması söz konusu.

KANUNA EK İBARE

Değişiklikler doğrultusunda "Terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olanlar hakkında meslekten çıkarma cezası uygulanır" şeklinde bir maddenin eklenebileceği de gelen bilgiler arasında.

AK Parti'nin hukukçu kurmayları tarafından yapılan açıklamada: "Fiil tanımı ve somut bir kavram olmadığı için var olan disiplin hükümleri uygulanmıyor. Bizim buna yeni bir tanım getirmemiz gerekiyor. O yüzden maddeyi açık açık yazacağız." denildi.

SORUŞTURMALAR YAVAŞ SONUÇLANIYOR

Her baro avukatlarla ilgili disiplin soruşturmalarını kendisi gerçekleştiriyor, ancak bu soruşturmalarda prosedürlerin çok yavaş işlemesi detayından ötürü soruşturmalar bir türlü sonuçlandırılamıyor.

Bu doğrultuda, bunları denetleyen yeni bir disiplin mekanizmasının oluşturulması için de çalışmaların başlatıldığı gelen bilgiler arasında.