Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni'nde yaptığı açıklamalarda, sanatçı olmayı çok istediğini dile getirdi. Allah'ın kendisi için çizdiği yolun siyaset olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Üstünde yaşadığımız topraklar, bereketli Anadolu, sanat üretimi için büyük klasör gibidir." ifadelerini kullandı.

'SANATÇI ÖNCE KÜLTÜRÜNE AİT OLANI BENİMSEMELİDİR'

Bugün eserlerimizin dünya müzelerinde yer aldığını belirten Erdoğan, yalnızca bunun dahi 100. yıla yaklaşmakta olan Cumhuriyetin engin ve derin sanat mirasına ve o mirasın tekrardan üretilerek dünyayı kıskandıracak bir potansiyele sahip olmasını göstermek için yeterli geleceğini belirtti.

Sanatçının öncelikle kendi kültürüne ve geçmişine ait olanı özümseyip benimsemesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan, sanatçının evrenseli kucaklayarak dünyadaki gelişmeleri her daim takip etmesi gerektiğini de belirtti. Erdoğan ayrıca, yerli olmayanın evrensel değerler kendisine yer bulamayacağının altını çizdi.

'BU MİLLET KÜLLERİNDEN DİRİLMEK İÇİN SİZİ BEKLİYOR'

Erdoğan, bekledikleri o sanatçının, davasını kendi sanatı ile göstereceğini söyleyerek, "Sanatını icra ettiği sırada dünyada bulunan akranlarını da gerisinde bırakacaktır. Beklediğimiz o sanatçı, gündem konularının peşinde savrulmayacak, kendi sanatını üretip gündem olacak sanatçıdır. Gönül eri sanatçılar, her neredeyseniz bu millet yitik hazinesine tekrardan kavuşmak, estetik manada küllerinden dirilmek için sizleri bekliyor." dedi.

KÜLTÜR VE SANAT ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin sahipleri geçtiğimiz Ekim ayında açıklanmış, ancak yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle ödül töreni ertelenmişti. Ertelenen ödül töreninin 30 Aralık 2020 (bugün) tarihinde yapılmasına karar verilmişti.

Koleksiyoner ödülü Mehmet Çebi'ye verildi

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri çerçevesinde, 2020 yılında "koleksiyoner" ödülüne Mehmet Çebi layık görüldü, "vefa" ödülünün sahini ise Necmeddin Okyay oldu. Sadettin Ökten, "Kültür tarihi" ödülünü almaya hak kazanırken, İsmail Kara, da "Sosyal bilimler" ödülünü aldı.

Edebiyat ödülünü alan isim İbrahim Tenekeci

"Edebiyat" ödülüne İbrahim Tenekeci layık görüldü, "Sinema" ödülünü ise Derviş Zaim alırken, son olarak "Müzik" ödülünü de Özdemir Erdoğan aldı.