Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Aralık İnsan Hakları Günü hasebiyle bir mesaj yayınladı.

ÖNEMLİ BİR BELGE OLMA ÖZELLİĞİNİ KORUYOR

Başkan Erdoğan tarafından yapılan açıklama şöyle;

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 72. yıl dönümünde vatandaşlarımla birlikte bütün insanlığın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nü tebrik ederim.

Bundan 72 sene önce daha özgür, daha adaletli, daha insan odaklı bir dünya ideally ışığında kabul gören İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, uluslararası toplumlara sorumluluklarını anımsatan önemli bir belge olma özelliğini hala korumaktadır. "İnsanı yaşat ki devlet de yaşasın" ilkesi üstüne kurulu yönetim sistemi ile hayata geçirdiğimiz reformlar vasıtasıyla vatandaşlarımızın özgürlüklerini ve haklarını kısıtlayan birçok engeli kaldırdık.

REFORM İRADEMİZİ KARARLILIKLA DEVAM ETTİRİYORUZ

Hukukun işleyişini hızlandırarak, demokrasimizi güçlendirerek, hak arama yollarını daha geniş kapsama taşıyarak; Türkiye'yi özgürlükler ve haklar alanında 18 yıl öncesine kıyasla çok daha ileri bir yere taşıdık. Milletimizin beklentileri ve talepleri doğrultusunda ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar kapsamında, reform irademizi büyük bir kararlılıkla devam ettiriyoruz.

VATANDAŞLARIN VAZGEÇİLEMEZ HAKLARININ KULLANIMI ENGELLENİYOR

Batı toplumlarında koronavirüs salgını ile birlikte başta inanç ve ibadet özgürlüğü olacak şekilde, beyanname ile güvence altına alınan, vatandaşların vazgeçilemez haklarının kullanımı yönelik olarak engellerin artış gösterdiğini görüyoruz. Koronavirüs salgını sonrasında tekrardan şekillenecek olan dünyada, bütün politikaların insan hakları çerçevesinde yapılandırılması ve adaletsizlikleri ortadan kaldıracak etkin mekanizmaların geliştirilmesi şarttır.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin uygulanması adına mücadele veriyoruz

Milyarlarca Müslüman vatandaşın adil yargılanma hakkından yaşam hakkına kadar bütün temel özgürlüklerinin ayaklar altında çiğnendiği, ifade özgürlüğü kesesinin altında mukaddes değerlerin aşağılandığı, nefret dilinin devlet başkanı ve medya organları seviyesinde teşvik edildiği çok vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu tehditleri, üyesi olduğunuz bütün uluslararası platformlarda dile getiriyor; din, dil, ırk ayrımı gözetilmeden İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin tam olarak uygulanması adına mücadele veriyoruz.

Türkiye, insanlar için umut ışığı olmayı sürdürecektir

Türkiye medeniyetinden ve tarihinden aldığı ilhamla, başta temel özgürlüklerin korunması adına, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi vasıtasıyla tam 72 yıl önce güvence altına alınan, ancak bugün haklarına halen kavuşamamış milyonlarca insan için umut ışığı olmayı sürdürecektir. Bu düşüncelerle 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nü tekrar tebrik ediyor, gelecek yeni günlerin bütün dünyaya sağlık, refah, huzur ve barış getirmesini temenni ediyorum.