Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti açıkladı. Erdoğan, asgari ücretin yüzde 54,6 zamla 8506 TL olarak uygulanacağını açıkladı.

Asgari ücrete zammıyla ilgili yaptığı açıklamada memur ve emeklilerin merakla beklediği maaş zamlarına ilişkinde mesaj veren Erdoğan "Geçtiğimiz haftalarda kamu görevlilerinin ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine kadar anlayışla çözüme kavuşturduk.  Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz." dedi.

REFAH PAYI GÜNDEMDE

Erdoğan'ın açıklaması sonrası memur ve emeklilerde toplu sözleşme ve enflasyona farkına ek 'refah payı' beklentisi oluştu. (Memurlara bu yılın ocak ayında yüzde 5 toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 2.5 ilave artış yapılmıştı.)

MEMUR MAAŞLARI NASIL HESAPLANIYOR

Memur maaş zammı, her yıl iki kez 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı oranında belirleniyor.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gündeminde yer alan memur zammı için gözler son veril olan Ocak ayı enflasyon rakamı kaldı. TÜİK tarafından 2 Ocak günü açıklanacak olan enflasyon oranlarının ardından memur maaşlarına yapılacak zam oranı netlik kazanacak.

Kasım ayından itibaren yüzde 15,11 olarak hesaplanan enflasyonun Aralık ayında %3 artması halinde 6 aylık enflasyon oranı ise 17,5 olacak. Toplu sözleşme zammı ise 2022'nin son 6 ayı için yüzde 7.

EN DÜŞÜK MAAŞLAR NE KADAR OLACAK?

Kasım ayı enflasyon verileri sonrası (5 aylık) en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin liraya, en düşük memur maaşı da 9 bin 105 TL'den 10 bin 500 liraya yükseldi.