Irak Başbakanı Mustafa Kazımi bugün resmi bir törenle, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde karşılandı. İki lider ve heyetlerarasında kritik görüşmeler gerçekleşti. Görüşmelerin ardından iki lider, kameralar karşısına geçerek bir basın toplantısı düzenledi. Başkan Erdoğan burada yaptığı açıklamasında, terörle mücadeleye ilişkin net mesajlar verdi. Erdoğan, bölgede yer alan katil sürülerinin kökü kuruyuncaya dek mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

İşte Başkan Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar...

Irak Başbakanı Kazımi ile hem ikili hem de heyetler arası görüşmelere gerçekleştirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Türkiye'nin ilişkilerini her alanda geliştirmekte kararlı olduklarına dikkat çekti. 2020 yılında en başta koronavirüs olacak şekilde türlü sınavlara tabi tutulduğumuza dikkat çeken Erdoğan, komşu ülke Irak'ın siyasi birliğine ve toprak bütünlüğünün korunmasına önem verdiklerinin herkesle bilindiğini söyledi.

ORTAK DÜŞMAN: TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE

Irak'ın yeniden imar edilmesi kapsamında her türlü yardıma hazır olduklarını bildiren Erdoğan, etnik köken ve mezhep ayrımı yapmadan Irak hakkındaki herkesin kardeş olarak görüldüğüne vurgu yaptı. Erdoğan, Kazımi ile ortak düşmanları DEAŞ, PKK ve FETÖ ile olan mücadelenin sürdürülmesi hususunda karar aldıklarını açıkladı.

'KATİL SÜRÜLERİNİN KÖKÜ KURUYANA KADAR SAVAŞACAĞIZ'

Erdoğan; Türkiye, Irak ve Suriye'nin geleceğinde bölücü teröre hiçbir koşulda yer olmadığının altını çizdi. Bölücü terör örgütlerinin masum sivilleri hedef alıp vahşi yüzlerini bir kere daha gösterdiğini beyan eden Erdoğan, terörün başı tamamı ile ezilmeden bölgenin huzura kavuşamayacağını bildirdi. Erdoğan, "Bölgede bulunan bu katil sürülerinin kökü kuruyuncaya kadar mücadele etmeyi sürdüreceğiz." dedi.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Ellerimizdeki işadamlarının önlerinde bulunan engelleri yok etmek için ahd-i zeminin güçlü bir hale getirilmesi konusunda ortak karara vardık. Bugün imzaladığımız çifte verginin önlenmesi hususundaki anlaşma da kararlılığımızı gösterir. Özellikle de enerji sektöründe iki ülke arasında büyük bir işbirliği potansiyeli var. DEAŞ terör örgütünün tahrip ettiği Kerkük-Ceyhan boru hattının tamir sürecini tamamlayıp Kerkük petrollerinin en kısa zamanda ve daha yüksek miktarda dünyadaki piyasalara sunulacağını umuyoruz.

Su bir anlaşmazlık unsuru değil işbirliği alanı olarak değerlendirilmeli

Dünya üzerindeki su kaynaklarının kullanımı hususunda teknolojinin sağladığı imkanları olabilecek en iyi şekilde kullanmak artık zorunludur. Türkiye ciddi anlamda atık su teknolojilerinde ve sulama teknolojilerinde ilerleme kaydetmiştir. Biz Türkiye olarak suyun bir anlaşmazlık unsuru olarak değil bir işbirliği alanı şeklinde değerlendirilmesine özellikle vurgu yapıyoruz. Kardeş ülke Irak ile birlikte bunu başaracağımıza inanıyoruz.