Geçtiğimiz gün Tunceli Müzesi, Konya Akşehir Taş Eserler Müzesi ve Bursa Türk-İslam Müzesi'nin restorasyonun ardından Beştepe'den canlı bağlantı ile toplu açılış törenine katılım gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada önemli açıklamalarda bulundu.

KÜLTÜR ALANINDA BÜYÜK YATIRIMLAR
Tunceli'de, şehirdeki Cumhuriyet tarihinin ilk müzesini eski askeri kışla binasında kurulduğunu açıklayan Erdoğan, yaklaşık olarak 38 milyon TL'lik bir yatırımla gerçekleştirilen müze projesini Tunceli'ye hayırlı olması temennisinde bulundu.
Erdoğan'ın açıklamaları özetle şu şekilde:
- Bursa'da ilk Osmanlı medreseleri arasında yer alan, "Sultaniye Medresesi" veya "Yeşil Medrese" adlarıyla da bilinen bina, Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak açılıyor.
- Konya Akşehir'de Selçuklu döneminden kalan toplam 770 yıllık bir geçmişe sahip olan Akşehir Taş Eserler Müzesi, bu ilçede yaşayan vatandaşlara kazandırılacak. Bunun için 5 milyon TL üzerinde kaynak kullanıldı.
MEYDANI ONLARA BIRAKMAYACAĞIZ
- Türkiye, ne yazık ki ülkenin kültürü ile, medeniyetiyle ve tarihi ile olan bağlarını koparmak üzere özel bir çaba içine Girişen faşist bir zihniyetin etkisi altında kaldı. Bu zihniyet sebebiyle oluşan yıkımda ecdadımızın kemikleri sızladı, nesiller arası kopukluk oluştu.
- İlerleyen dönemde önceliklerinden başında Türkiye'ye kültür ve medeniyet alanında geleceğe dönük bir vizyon vasıtasıyla hedeflerine uygun bir yere getirme hususundaki çalışmalar devam edecek. Türk milletini, dalından koparıp küresel rüzgarların önünde bir hazan yaprağı gibi savurmak isteyen kimselere meydan verilmeyecek.
TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ
1419 tarihinde inşa edilen Yeşil Medresesi, 1975 tarihinde Türk İslam Eserleri Müzesi oldu. Müze içinde 12. yy'dan 20. yy'a kada uzanan seramik, maden, silah, zırh, ahşap, el yazması kitaplar, İslami kitabeler ve sikkeler ve mezar taşlarının yanısıra, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden kalma etnografik eserler var.




