G20 Liderler Zirvesi kapsamında İtalya'nın başkenti Roma'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, ikinci defa yüz yüze görüştü.

Pozitif bir atmosferde gerçekleştiği belirtilen görüşme dünya basının da gündemindeydi.

AMERİKAN BASINI

CNN International Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberinde Biden'ın "yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve anlaşmazlıklarımızı etkin bir şekilde yönetme arzusunu" dile getirdiğinin altı çizildi.

New York Times da, görüşmede Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması ve bunun üzerine Türkiye tarafından gelen F-16 talebinin ele alındığını okurları ile paylaştı.

The Washington Post, "Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hava savunma sistemi konusundaki endişelerini dile getirdi" başlıklı haberinde, görüşmede Biden'ın S-400'ler ile ilgili ABD'nin rahatsızlığını bir kez daha dile getirdiği vurgulandı.

Voice of America "Biden ilişkilerin gergin olduğu dönemde Erdoğan ile görüştü" başlıklı haberinde zirve için "çok yapıcı görüşme" ifadesine yer verdi.

İNGİLİZ BASINI

Reuters da Roma'daki ikili görüşmede F-16 sürecinin masaya geldiğini belirtti. Üst düzey bir Türk yetkilinin, görüşme için "Çok olumlu bir atmosferde gerçekleşti" dediği kaydedildi. Erdoğan'ın, Türkiye'ye F-16 tedariki konusunda ABD Başkanı'nın izlenimini "Biden'ın bu konudaki olumlu yaklaşımını görmekle birlikte, konunun bir başka boyutu da Temsilciler Meclisi ve Senato'dur" şeklinde ifade ettiğine dikkat çekildi.

The Telegraph gazetesi görüşmede ABD ve Türkiye'nin krizlerden kaçınması gerektiğinin vurgulandığını belirtti. Haberde "Toplantıda Biden, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini ve ABD ile savunma ortaklığını yeniden teyit etti" ifadesine yer verildi.

BBC haberinde, "20 dakika olarak planlanan görüşme, 70 dakikaya yakın sürdü" ifadesine yer verdi. Haberde Türkiye'nin F-35 programından çıkartılması ve Türkiye'nin karşılığında istediği F-16'lar konusunun toplantının en sıcak gündem başlıklarından birisi olduğu vurgulandı.

Daily Mail gazetesi haberinde, Biden'ın görüşme öncesi Erdoğan ile fotoğraf çektirirken "İyi bir konuşma yapmayı planlıyoruz" sözlerine dikkat çekti. ABD'li bazı milletvekillerinin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satmaması için Biden'a baskı yaptığına yer verilen haberde, görüşmede F-16 konusunun da masaya yatırıldığı belirtildi.

ALMAN BASINI

Deutsche Welle ise haberinde, "Roma'daki Erdoğan-Biden görüşmesinden S-400 gibi kronik sorunlara çözüm çıkmadı" ifadesine yer verdi. Aynı habere göre, ABD'nin Türkiye'ye F-16 verip veremeyeceği sorusu Erdoğan-Biden görüşmesinin temel başlıklarından birini oluşturdu. Haberde Erdoğan ile Biden arasında uzlaşma sağlansa bile ABD Kongresi’nin bu satışa onay vermesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Al Jazeera, görüşmede ABD'den Türkiye'ye F-16 tedarikinin gündeme geldiğini yazdı. Biden'ın Erdoğan'a F-16 savaş uçağı talebinin ABD'de bir süreçten geçmesi gerektiğini söylediği, ayrıca iki ülke arasındaki anlaşmazlıkları etkin bir şekilde ele alma arzusunu dile getirdiği kaydedildi. İki liderin, Türkiye-ABD ilişkilerini daha da güçlendirme konusundaki ortak taahhütlerini dile getirdiği ve bu amaçla ortak bir mekanizma kurma konusunda anlaştıkları belirtildi. İkili ticaret hacminin artırılması, NATO ittifakı ve stratejik ortaklığın masadaki diğer konular olduğu bildirildi.