Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uluslararası krizlerde, savaşlarda etkin bir şekilde devreye giren bir lider. Rusya-Ukrayna krizinde aktif arabuluculuk yaparak esir değişimi ve tahıl koridorunun açılmasında etkili olmuştu. İsrail'in, Gazze'ye saldırıları başladığında da Erdoğan benzer bir misyon üstlendi. Taraflara itidal çağrısı yaptı. İsrail'in sivil katliamları karşısında ise, sesini en çok yükselten lider oldu.

Gazze'de savaşının başladığı günden bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında bir görüşme gerçekleşmedi. Erdoğan diplomasiyi önceleyen ve kurduğu diyaloglarla ön plana çıkan bir lider. Ama ne zaman Biden ile görüşme sorulsa, her defasında "Benim Biden'ı aramam şık olmaz." dedi. Erdoğan hem 12 Kasım'da Suudi Arabistan dönüşünde hem 8 Aralık'ta Yunanistan gezisinden sonra Biden'la görüşme konusunda "Bizi ararsa görüşürüz. Benim aramam şık olmaz." diye konuşmuştu.

Zira Biden, Gazze'deki savaşının başından itibaren Türkiye'yi ve Erdoğan'ı devre dışı bırakmaya çalıştı ama başarılı olamadı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Biden'la Erdoğan arasında kısa bir süre içinde telefon görüşmesi gerçekleşeceğini söyledi:

"Sanıyorum Erdoğan'ın mesajları Beyaz Saray tarafından alınmış olmalı ki; Biden'ın Erdoğan'ı araması ve iki liderin birkaç gün içinde telefonla görüşmeleri bekleniyor."

İki liderin görüşmesinin ana gündem maddesi hiç şüphesiz Gazze olacak. Hem kalıcı ateşkesin sağlanması hem savaş sonrası Gazze'nin statüsü ele alınacak. Türkiye ile ABD arasında F-16'ların satışı ve İsveç'in NATO'ya üyeliği konuları da masaya yatırılacak.