Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a karşı tarihi bir zafer elde eden kardeş ülke Azerbaycan, topraklarına kavuşmanın sevincini yaşıyor. "Azadlık Günü" olarak ilan edilen bugünde önemli kutlamalarla zafere taç takılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Bakü'deki programlara katılım gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından bizzat karşılandı. Törende Aliyev'in konuşmasından sonra kürsüye geçen Erdoğan, çok önemli açıklamalarda bulundu.

KARABAĞ'I AZERBAYCAN HALKIYLA BULUŞTURAN NEFERLERİ TEBRİK EDİYORUM

Erdoğan konuşmasına, savaşa katılan neferlere teşekkür ederek başladı.

Başkan Erdoğan'ın kritik konuşmasında şu ifadeler yer aldı:

30 seneden sonra Dağlık Karabağ ve Azerbaycan halkını buluşturan kutlu savaş neferlerini tebrik eder, onları cepheye yollayan analarının ellerinden öperim. Böylesine önemli bir günde Azerbaycan'da olmaktan çok büyük bir gurur ve onur duyuyorum. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev kardeşime bu nazik davetinden ötürü teşekkür ediyorum. Şehit düşen aziz askerlere rahmet, gazilerimize de acil şifalar dilerim.

Milli Lider Haydar Aliyev'i burada rahmetle anıyorum. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, kardeşim İlham Aliyev de gösterdiği dirayetli liderlik altında destan yazmaya devam edecek inşallah.

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN DEDİĞİ GİBİ...

Türkiye ilk an itibarıyla bütün kuruluş ve kurumlarıyla Azerbaycan'a destek vermiştir. Büyük lider Haydar Aliyev'in 'tek millet iki devlet' sözünü kendimize şiar aldık. Azerbaycan'ın kaderini kendi kederimiz sevincini kendi sevincimiz bildik. Tıpkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi...

KARABAĞ MÜCADELESİ HENÜZ SONA ERMEDİ

Bu sebeple Dağlık Karabağ yüreğimizde bir yara bildik. O yüzden bugün sevincimizi paylaşmak ve birlikte kutlama yapmak için bir araya geldik. Dağlık Karabağ'ın geri alınması mücadelenin bittiği anlamını taşımıyor. Bu mücadele bundan böyle daha farklı bir şekilde sürecektir. 30 yılda taş üstünde taş bırakılmadı, bunu gördük. Aliyev kardeşim de söylediği gibi Fuzuli şehrinde bayrak dikebilecek bir bina dahi bulunamadı.

OLANLARIN HESABINI SORMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR

Mezarlıkları dahi tahrip ettiler, camiler yıkıldı, minareler tarumar oldu. Bütün bunların hesabı sorulmalı. 100 masum vatandaş şehit edildi, çocuklar anasız, analar yavrusuz bırakıldı. Savaş esnasında 416 kardeşimiz yaralandı. İnsanlık onuru ayaklar altına alındı. Savaş hukuku ağır şekilde ihlal edildi. Bütün bunları görmezden gelenler vicdanları kararmış, gözleri körleşmiş kimselerdir. Olanların hesabını sormak da boynumuzun borcudur.

ERMENİ HALKININ KURTULMASINI TEMENNİ EDİYORUZ

Karabağ'a gözyaşı ve katliamdan başka bir şey getirmeyenlerin bundan böyle akıllarını başlarına almaları lazım. Ermenistan halkının kendilerine geçmişteki yalanlarla avutup, fakirliğe mahkum bırakan diasporanın da esaretinden kurtulmalarını temenni ediyoruz.

Kardeşim Aliyev onca acıya rağmen kalıcı bir istikrar olabilmesi için takdire şayan çabalar sarf ediyor. Bizler de bu çabayı destekliyor ve muhatapların da değerlendirilmesini talep ediyoruz. Şehitlerimizin emeği sayesinde hamdolsun ki toprak bütünlüğü yeniden tesis edildi.

TÜRK DÜNYASININ DA GURUR GÜNÜDÜR

Tıpkı Azerbaycan'ın olduğu gibi bugün Türk dünyasının da gurur günüdür. Bu günleri bizlere yaşattığı için Rabbime şükürler olsun. Tekrar söylüyorum 'Karabağ Azerbaycan'ındır.' Bundan böyle bu toprakları çok daha gelişmiş bir konuma getirebilmek, çocuklar için daha yaşanılır kılabilmek için çalışmayı sürdüreceğiz. Bir kere daha değerli kardeşim İlham Aliyev'i, Türk ordusunu, şanlı Azerbaycan ordusunu yürekten tebrik ediyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyor, şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum.