Uluslararası Üniversiteler Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi'nin düzenlediği Doğu Akdeniz Çalıştayı'na bir video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz konusunda net mesajlar verdi.

Başkan Erdoğan özetle şu ifadeleri kullandı:

DOĞU AKDENİZ PEK ÇOK ÜLKENİN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ

Doğu Akdeniz'le alakalı konular bizimle birlikte pek çok devlet ile akademik kuruluşun öncelikli gündemini oluşturmaktadır. Akdeniz'e kıyısı olan veya olmayan birçok ülke, buradaki olayları yakın olarak takip ediyor ve bir şekilde olaya müdahil olmaya çalışıyor. Başta enerji olacak şekilde son yıllarda Avrupa, Orta Doğu ve Afrika eksenli bütün tartışmaların odak konusu Doğu Akdeniz. Halka yansıyan kimi bilimsel araştırmalara göre bölgede bulunan çıkarılabilir doğalgaz miktarı 3,5 ila 10 trilyon metreküp arasında. Ayrıca bölgede 1,5-3,5 milyar varil çevresinde petrol rezervinin de mevcut olduğu ifade ediliyor.

BURADAKİ GELİŞMELERİ TRİBÜNDEN İZLEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Konumu ve ekonomik gücü ne olursa olsun bölgemizden hiçbir ülke, bu potansiyele göz kapatamaz. Özellikle de Türkiye gibi, Doğu Akdeniz'in en uzun kıyı şeridine sahip olan bir ülke olarak burada yaşanan hiçbir gelişmeyi tribünden izlememiz mümkün değildir. Hem kendi menfaatlerimizi güvenceye almak hem de KKTC'de yaşayan kardeşlerimizin haklarını savunmak için süreci yakın olarak takip ediyoruz.

BİZİ SAHİLLERE HAPSETME AMACI GÜDEN PLAN VE HARİTALARI KABUL ETMEYİZ

Türkiye'yi Antalya'daki sahillere hapsetme amacını güden planları ve haritaları kabul etmeyeceğimizi söyledik. Şantajlara ve tehditlere boyun eğmeyeceğimizi dile getirdik. Bizler kimsenin hak ve hukukunu gasp etme amacında değiliz. Sadece haklarımızı bizden almaya çalışan korsan zihniyetlilere karşı dik duruyoruz. 

BİZ BARIŞTAN, HAKKANİYETTEN YANAYIZ

Türkiye, Doğu Akdeniz konusunda gerilimden değil; barıştan, hakkaniyetten, işbirliğinden ve adaletin sağlanmasından yanadır. Bunu yapmanın yolu da karşılıklı saygıya dayalı olan bir müzakereden egçer. Bölgedeki sorunları, birbirimizi dışlama yoluyla değil bölgede bulunan herkesi aynı masada toplayarak çözebileceğimizi düşünüyoruz. Akdeniz'de kalıcı çözüm yolunda ilerlemek istiyorlarsa diplomasiye şans tanımaları gerekiyor. Müzakere ve diplomasi, bizleri ortak paydada buluşturacak en garanti, kestirme yoldur.

AB ELİMİZİ HAVADA BIRAKMASIN

Doğu Akdeniz'e kıyısı olan bütün bölge ülkeleriyle Kıbrıs Türklerinin de yer alacağı konferans düzenlemesi önerimiz hali hazırda masada durmakta. Muhataplarımızdan Türkiye tarafından uzatılan bu elin havada bırakmamalarını istiyoruz. Başta Yunanistan olacak şekilde Akdeniz bölgesinde bize komşu olan bütün ülkeleri bu konuyu sıfır toplamlı bir oyun şeklinde görmekten vazgeçmeye davet ediyorum.