Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamalardan sonra, Türkiye'deki piyasalara son 39 ayın en fazla yabancı sermaye girişine zemin hazırlayacak ekonomi ve yargı reformunun detayları ortaya çıkmaya başladı. Bu alanda 3 tane yargı paketi çıkarıldı. Böylece siyasi alanda da çok önemli adımlar atıldı. Bunun yanı sıra yeni reform paketi sayesinde yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi atarken yerli yatırımcılar da pek çok kolaylıktan faydalanacak. İşte yeni ekonomi reformunun merak edilen detayları...

DAHA HIZLI SONUÇLANAN DAVALAR

Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku olacak şekilde, ticaret ile ilgili kanunlardaki dava süreçlerinin çok daha hızlı sonuçlanmasına ve bu davaların yatırımcının lehine olmasına zemin hazırlayacak önemli adımlar atılacak. Mülkiyet hakkı korunmasına Devlet-Şahıs, Şahıs-Şahıs arasında olan davalar çok daha hızlı sürede sonuçlanacak.

İHTİSAS MAHKEMELERİ YAYGINLAŞACAK

Mülkiyet hakkı ile ilgili olarak yabancı yatırımcıların ülkemizde ticari alanda mülk sahibi olabilmesi ve bu hakkının kanunlarla temin altına alınarak korunması ile ilgili adımlar atılacak. Ticari davalarının en kısa sürede sonuca ermesi için kurulacak olan İhtisas Mahkemeleri yaygınlaştırılacak.

ARABULUCULUK MÜESSESELERİ

Yeni reform paketine göre hayatımıza giren Arabuluculuk Müessesesi ile alakalı olarak düzenleme yapılacak. Ticari davalarda bakan arabulucular için yeni bir düzenleme yapılacak. Bu bağlamda ticari davalara kendi ofislerinde bakan arabulucular, reform sayesinde kurulacak olan yeni arabuluculuk merkezlerinde görev yapabilecek. Arabuluculuk merkezlerinde 70-80 avukat çalışacak ve sadece ticaret davalarının arabuluculuğunda bakılacak.

Yarınki MYK toplantısında değerlendirmeye alınacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın düzenlenecek olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına katılacak. Toplantının ana gündem maddelerinden biri de ekonomi reformu olacak. Düzenlemelere ilişkin bütçe planlaması yapıldıktan sonra reform çok hızlı bir şekilde Meclis'ten geçecek. Ekonomi reformunun Aralık 2020 ortalarında yasalaştırılması bekleniyor.