Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da 2022 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Erdoğan, Hilton Bosphorus Otel'de 2022 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2022 yılı ihracatımız yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ilk yılını ihracat başta olmak üzere, başarılara, rekorlara imza atacağı bir yıl olmasını diliyorum. İhracatla, ihracat ailemizle birlikte açıyoruz. Son 20 yılda Gazi Mustafa Kemal'in ifade ettiği ülkemizi muasır medeniyetler noktasına çıkarma noktasında çok çalıştık. Eğitimden sağlığa, adaletten güvenliğe, tarımdan spora her alanda bu Türkiye fotoğrafını görebilmek mümkündür. Ekonomide de büyük hayallerle çıktığımız bu yolda en somut neticeleri aldığımız alanlardan biri ihracattır.

TÜRKİYE'NİN KÜRESEL İHRACATTAKİ PAYI YÜZDE 1'İN ÜZERİNE ÇIKTI

Bu krizleri fırsata dönüştürerek tarihimizin en yüksek büyüme oranlarına ve ihracat rakamlarına eriştik. Sadece 2021 yılında son 50 yılın en iyi seviyesini yaşadık. İhracat tek başına 5,3 puanlık katkı yaptı. Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı.

2021'in ilk çeyreğinde yüzde 6.2'lik büyüme kaydettik. İhracatımız üreten ekonomimizin itici gücü olmaya devam ediyor. 2020 yılı 1. çeyreğine kıyasla 3,5 milyon ilave istihdama kavuştu. Yakaladığımız istihdam seviyesine sanayinin katkısı 1 milyonu geçti. Dünyanın ciddi siyasi ve ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde yatırımları kesintisiz sürdürmek, istihdamı 31.5 milyona çıkartmak, artan belirsizliklere rağmen ihracatı yükselterek devam etmek, katma değer ve marka oluşturmak tüm bu işleri başarmak öyle kolay değildir.

İHRACATTA 254,2 MİLYAR DOLARLIK YENİ REKOR

Bu tablo Türkiye'nin krizlerin altında ezilen değil, krizleri yöneten hatta krizleri fırsata çeviren bir ülke haline geldiğini gösteriyor. Şimdi burada büyük bir gurur ve memnuniyetle ifade etmek isterim ki. 2022 yılı ihracatımız yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur.

"HEDEFİMİZ İHRACATTA İLK 10 ÜLKE ARASINA GİRMEK"

Şüphesiz ki burada gerek bakanımız, gerek ekibinin büyük emekleri var. Paydaşlar olarak gerçekten Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin büyük katkıları var. Bundan sonraki hedefimiz Türkiye'nin dünyanın en çok ihracat yapan ülkeler arasında ilk 10 arasında yer almasıdır. Aylık ortalama 3 milyar dolar ihracattan 21 milyar doların üzerinde ihracata çıktık. Daha da önemlisi 2022 yılı Ocak Kasım dönemi itibarıyla ihracat ailesine katılan yeni firma sayısı 9 bin 700'ü aştı.

TÜRK LİRASI İLE YAPILAN DIŞ TİCARET 350 MİLYAR LİRAYI AŞTI

İhracatımızda kendi paramızı giderek etkin bir şekilde kullanmaya başladık. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197'yi buldu. Türk lirası ile gerçekleşen Dış Ticaret hacmimiz de yaklaşık 350 milyar liraya yaklaştı.

Geçtiğimiz sene hizmet ihracatımız içerisinde tam bir yükseliş oldu. Yılın ilk 10 ayında hizmet ihracatımızı 76.4 milyar dolara yükselttik. Yıl sonu gerçekleşmesi itibarıyla hedefimiz olan 85 milyar doların üzerine çıkmasını ve cari açığımıza 50 milyar dolarlık katkı yapmasını bekliyoruz.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM  VE YEŞİL DÖNÜŞÜM TEŞVİK KAPSAMINA ALINIYOR

Mustafa kardeşim az önce bir şey dedi. Dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm yatırımlarını bölge ayrımı yapmadan teşvik kapsamına alınmasını istedi. Ben de buradan bakanıma talimat veriyorum. İkisi de birbirinin dilinden anlarlar. Bunu inşallah hayata geçirelim.

"SAĞLIK HİZMETİNDE HEDEFİMİZİ 2023 İÇİN 5 MİLYAR DOLAR OLARAK BELİRLİYORUZ"

Mart ayından bu yana şirketimiz vasıtasıyla 5 bin 500'e yakın ihracatımıza 20 milyar liraya kredi kefaleti sağlandı. Ocak ayı sonuna kadar tamamlanacak sermaye artırımlarından ardından ihracatı geliştirme anonim şirketinin sermayesi 6 milyar liraya yaklaşacak.

Biz bunu yeterli görmüyoruz. İhracatçılarımız için finansmanın kefalet kolaylığı yanında ihracatçılarımızın piyasa şartlarında en uygun krediyi alabilmesi için aynı şirket bünyesinde yeni uygulama başlattık. Bilindiği gibi hizmetler sektörü malların üretimine ve ticaretine sağladığı kritik girdilerle, ekonomik kalkınmada giderek önemli bir rol oynamaya başladı. Sağlık, spor, eğitim, fuar, Film, yazılım ve lojistik gibi birçok hizmet sektörünü Nisan 2022'de kamuoyuna açıkladık. Sağlık hizmetinde 2021'de 1.7 milyar dolar, 2022'de 2 milyar dolar geliri yakalayacak bir yere doğru gidiyor. Artık bu alandaki hedefimizi 2023 için 5 milyar dolar olarak belirliyoruz.

Film dizi hizmet sektörü... Sektör verileri 2022 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 750 milyon dolar ihracat hacmini yakaladığını gösteriyor. Bu yıl 1.5 milyar dolar ihracat ile 1.5 milyar izleyiciye ulaşmasını hedefliyoruz.

-

Ayrıntılar geliyor