Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yıla giriş yapmaya az bir zaman kala bir yılbaşı mesajı yayınladı. Mesajında önemli ifadeler kullanan Erdoğan, 2020 yılında Türkiye'nin başardıklarını bir bir sıraladı.

Konuşmasına, aziz Türk milletini en samimi duygularıyla selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ümit ve beklentiler ile birlikte 2021 yılına giriş yaptığımızı hatırlattı. Yeni yılın ülkede ve dünyadaki bütün insanlar için hayırlara vesile olmasını temenni eden Erdoğan, 2020 yılının başta koronavirüs (kovid-19) salgını olacak şekilde pek çok zorluğa karşı sınav verilen bir yıl olduğunun altını çizdi.

TÜRKİYE SALGIN SÜRECİNİ EN AZ ZARARLA ATLATTI

Salgın sebebiyle solunum cihazı, maske, ilaç ve sarf malzemeleri gibi her konuda dünya genelinde çok ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, koronavirüs salgınının en kritik evresini, Türkiye'nin sahip olduğu güçlü alt yapısı ve zamanında alınan tedbirler sayesinde en az zararla atlatıldığını duyurdu.

Yoğun bakım yatak doluluk oranı Avrupa'da sınırda

Başkan Erdoğan, yoğun bakım yatak sayısının Avrupa ülkelerinde toplam kapasite yaklaştığını belirterek, Türkiye'deki 100 bini aşkın sağlık çalışanı ile koronavirüs sürecini başarılı bir şekilde yönettiklerine, kısa bir zaman içinde inşasının tamamlayıp vatandaşların hizmetine sunulan 1008'er yatak kapasiteli 2 adet acil durum hastanesi ile bu alanda yepyeni bir çığır açtıklarını söyledi.

ZOR GÜNLERDE ESNAFLARA SAHİP ÇIKILDI

Erdoğan, salgın sebebiyle oluşan ekonomik sıkıntıların yükünü hafifletmek amacıyla pek çok yardım paketi ve destek paketini devreye soktuklarını anlattı. Zor günlerde çiftçiyi, sanayiciyi, tüccarı ve esnafı; Türkiye'nin büyüyüp güçlenmesi adına emek veren hiçbir vatandaşı sahipsiz bırakmadıklarını dile getiren Erdoğan, her kesime yönelik olarak özel bir ekonomi programı hazırladıklarını, sosyal koruma kalkanı vesilesiyle millete 45,5 milyar TL'ye yakın yardımda bulunduklarına duyurdu.

Yurt dışında yaşayan Türklere de ulaşıldı

Bugüne kadar açıklanan destek ve paketlerin, toplam ekonomik büyüklüğünün milli gelirin yüzde 10'unu bulduğunu aktaran Erdoğan, sınırları dışındaki vatandaşların da bu süreçte ihmal edilmediğini vurguladı. Başkan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük tarihi operasyonunu gerçekleştirdiklerini vurguladı.

TÜRKİYE SALGIN SÜRESİNCE HERKESİN YARDIMINA KOŞTU

Hatırlanacağı üzere bu kapsamda, 141 ayrı ülkeden 100 binden fazla vatandaşın ailelerine kavuşması sağlanmış, tedavi fırsatı bulamayan 233 vatandaş ambulans uçak vasıtası ile Türkiye'ye getirilmişti. Salgın süresince 156 ülke ve 11 uluslararası kuruluşa Türkiye'den tıbbi malzeme desteği gitti.

MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK KURALLARINA UYUM

Başkan Erdoğan, koronavirüs salgının etkisini bir süre daha göstermeye devam edeceğinin açık olduğunu beyan etti. Bu hususta geleceğin belirsiz olduğunu söyleyerek aşı geliştirilmesi ve tedarik edilmesi hususunda çalışmalar yapıldığını aktaran Erdoğan, yurt dışından gelen aşıların ilk partilerinin Türkiye'ye ulaştığını ve test işlemlerinin ardından kısa sürede hizmete sunulacağını duyurdu. Erdoğan ayrıca; maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyum gösterilmesinin kritik olduğunu anımsattı.

AYASOFYA'NIN YILLAR SONRA İBADETE AÇILMASI

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasına değinen Erdoğan, özetle şu ifadeleri kullandı:

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması kararı ile Türkiye, yalnızca on yıllardır süren bir garabeti ortadan kaldırmakla kalmayıp aynı zamanda iradeye vurulan bir zincirin de bağlarını koparmıştır. Necip Fazıl'ın kulaklığı ifade ile, "Ayasofya'yi azi̇z bi̇r ki̇tap gi̇bi̇ açma" şerefini bahşeden Rabbime sonsuz hamd ediyorum.

DOĞU AKDENİZ VE KARADENİZ GELİŞMELERİ

Karadeniz'de, 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfettik. Bu, Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz kaynağı keşfi. Doğu Akdeniz üzerinde sürdürdüğünü sondaj çalışmalarından da iyi haberler geleceğini ümit ediyoruz.

Libya ve Karabağ'da yaşananlar

2020 yılında yaşanan diğer sevindirici gelişmeler arasında Dağlık Karabağ ve Libya'da kazanılan zaferler de vardı. Libyalı kardeşlerimize verdiğimiz destek sayesinde Libya'da bulunan emperyalist kimselerin hevesleri kursağında kaldı.

KARABAĞ'DAKİ GELİŞMELERİN TAKİPÇİSİYİZ

Dağlık Karabağ'daki gelişmeleri Türkiye olarak yakından takip ediyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimize attıkları her adımda destekliyor, onların yanında duruyoruz. Bir kere daha toprakları ve bağımsızlıkları için kahramanca mücadele ederken şehit düşen Libyalı ve Azerbaycanlı kahramanları rahmetle yad ediyorum. Dağlık Karabağ zaferi Türk milletine, dünyasına ve tüm Azerbaycan Türklerine hayırlı olsun.

HER TOPLANTIDA TÜRKİYE ÇIKARLARI SAVUNULDU

Başkent Ankara ve İstanbul'da bir sürü programa katılım gösterdik, pek çok görüşme yaptık. Video konferans yöntemiyle G20 Zirvesi'ne, Birleşmiş Milletler 75'inci Genel Kurul görüşmelerine kadar pek çok uluslararası toplantıya katıldık. Bütün toplantılarda Türkiye'nin çıkarlarını savunmanın yanı sıra batıda yükselişe geçen İslam düşmanlığını da gündeme taşıdık. Ülkenin kalkınma yolculuğunda kritik öneme sahip olan hizmet ve yatırımları da bu dönemde sunmaya devam ettik.

PEK ÇOK ALANDA YATIRIM YAPILDI

Kültür ve sanata, tarıma, savunma sanayisine, ulaşıma, enerjiye ve dış ticarete kadar pek çok yatırımı ülkemize kazandırma heyecanını yaşadık. Ülkede yaşanan doğal afetlerde bütün imkanlarımızla seferber olup vatandaşlara yardım ettik. Hem enkazın ortadan kaldırması, hem de zararların telafi edilmesi hususunda hiçbir gecikmeye ve haksızlığa geçit vermedik.

2020'DE TÜRKİYE EKONOMİSİ 6,7 ORANINDA BÜYÜDÜ

Yılın 3. çeyreğinde kazanılan 6,7'lik büyüme oranını; Hem Türkiye'nin bu süreçteki başarısının, hem bizim gösterdiğimiz çabaların hem de yeni dönemdeki güçlü potansiyelin habercisi olarak görüyoruz. Hak ve özgürlüklerin, demokrasinin ve ekonominin çıtasını yükseltecek reform hazırlıkları yapıyoruz. Yeni yılla beraber, artık son düzenlemelerine geçtiğimiz kapsamlı reform çalışmalarını Türk milletinin takdirine sunacağız. Türkiye'ye ve Türk milletine hizmet etme yolunda engel tanımadık, tanımayacağız.

Erdoğan kahraman Türk askerlerini unutmadı

Başkan Erdoğan, sözlerini noktalarken vatan için ölüme yürüyen kahraman şehitleri rahmetle yad etti, gazilere sağlık diledi. 2021 yılının ülkeye ve bütün dünyaya huzur, sağlık refah ve mutluluk getirmesi temennisiyle herkesi selamlayarak sözlerini bitirdi.


Haber düzenleme: Ecem KÖKSAL